Közpénzen segélyezte rokonait Farkas Flórián

A miniszterelnöki biztos jótékonykodása jogsértő lehetett.

MN
2017. 06. 13. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közpénzből segélyezte a családtagokat Farkas Flórián, amikor ő volt az Országos Roma Önkormányzat elnöke, a miniszterelnöki biztos jótékonykodása jogsértő lehetett.

A Hír TV Célpont című műsora tavasszal talált rá Farkas Flórián édesapjára. Idősebb Farkas Flórián azt mondta, havi ötvenezer forintból él. Fiára, aki a miniszterelnök romaügyi megbízottja, a Fidesz parlamenti képviselője és a kormánypárt fontos politikai szövetségese, nemigen számíthat, mivel összevesztek, és azóta nem beszélnek egymással. „Az elmúlt időszakokban, úgy értve, hogy az tavaly meg azelőtt is mindig megtisztelt egy pár ezer forinttal. Vagy pár tízezer forinttal is” – idézte fel. 

Farkas Irén, Farkas Flórián testvére a Tisza-tó környékén él, nem messze Tiszarofftól, Farkas Flórián szülőfalujától. Állítása szerint testvére 6-7 éve szánta meg utoljára, akkor 80 ezer forintot kapott tőle, amiből visszaköttette a villanyt a házba. „És képzelje el, hogy egy nyilatkozatot vagy bármilyen papírt szerettem volna beírni neki, hogy igenis, ilyen körülmények között élek, nem szégyellem a szegénységet, aláírom, hogy valamennyi kis csekélyke pénzecskével segítene” – mondta Farkas Irén, aki Fehér Irénként szerepel a Célpont birtokába került nyilvántartásban.

A táblázat az Országos Roma Önkormányzat elnöki keretének kiadásait tartalmazza 2011-ből és 2012-ből. Akkoriban Farkas Flórián állt a szervezet élén, és Fehér Irén neve háromszor szerepel a kimutatásban: az asszony 2012-ben 350 ezer forintot kapott papíron az elnöki keretből. A pénzhez egyedül Farkas Flórián férhetett hozzá, és egyedül ő rendelkezhetett vele – magyarázta az önkormányzat egyik képviselője.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény kimondja, hogy egy nemzetiségi önkormányzat az állami támogatásból kizárólag a közfeladatait finanszírozhatja. Mivel az Országos Roma Önkormányzat elnöki kerete állami támogatásból származott, így azt segélyekre nem lehetett volna elkölteni – teszi hozzá a Hír TV.

Farkas Flóriánhoz és a korábban általa vezetett Országos Roma Önkormányzathoz számos botrány kapcsolódik. A szervezetnél már legalább fél tucat nyomozás zajlik, egyebek közt hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanúja miatt is vizsgálódnak a hatóságok.

Ám a sorozatos botrányok ellenére a Fidesz Farkas Flórián miniszterelnöki biztossal és az általa vezetett Lungo Drommal készül a jövő évi parlamenti, majd az azt követő önkormányzati választásokra.

A Magyar Nemzet közben újabb érdekes pénzügyi manőverre bukkant a miniszterelnöki biztoshoz kapcsolódóan: a Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség budapesti székházát hatvanmillió forintos adósság terheli – derült ki az ingatlan tulajdoni lapjából. Ez azért érdekes, mert a tartozás miatt a földhivatal 2013 nyarán jelzálogjogot jegyzett be az Emberi Erőforrások Minisztériuma javára, vagyis a humántárca valamilyen formában pénzt juttatott a roma szervezetnek. Ez önmagában még nem volna kirívó, csakhogy Farkas korábbi közvetlen kollégái semmit nem tudnak a minisztériumi pénzről, sem pedig arról, hogy a szervezet máig tartozik a tárcának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.