Lázár: A kormány nem enged Brüsszelnek kvótaügyben

A miniszterelnökség vezetője szerint kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság.

MN
2017. 06. 15. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság – mondta a szokásos, csütörtöki kormányinfón Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen, mivel nem hajtották végre a menedékkérők áthelyezéséről szóló 2015-ös tanácsi határozatot. Lázár szerint ezt a magyar kormány leghatározottabban visszautasítja, a bizottság döntését pedig nyomásgyakorlásnak tekinti. A Bizottság célja szerinte az, hogy a magyar kormány és parlament megváltoztassa az álláspontját, de Lázár azt mondta: „előre mondjuk, hogy erre nincs lehetőség.”

A kettős mércét igazolja a miniszter szerint, hogy a 2015-ös határozatot valójában senki nem hajtotta végre teljesen, a kitűzöttnél jóval kevesebb menedékkérőt vettek át Olaszországból és Görögországból, de Ausztria például egyetlen embert sem fogadott be ennek keretében. Ez is azt bizonyítja, hogy a kvótarendszer nem működik – mondta Lázár, aki szerint „a baj szétosztása nem lehet megoldás, nem lehet egy problémát újabb hibával orvosolni”. Az eljárás megindításával Lázár szerint Brüsszel büntetni kívánja, hogy Magyarország már a döntés meghozásakor jelezte, hogy ez nem felel meg az európai jognak, az Európai Bíróságtól kéri a felülvizsgálatot.

A német közszolgálati tévé és rádió lejárató kampányt folytat Magyarország ellen – mondta Lázár arról, hogy német sajtóhírek szerint a magyar szolgálatok lehallgatták azokat az embercsempészeket, akik miatt 72 ember halt meg az osztrák autópályán egy teherautóban. A magyar rendőrség folytatott lehallgatásokat, de ezek értelmezése, értékelése 99 százalékban nem azonnal történik – ahogy Németországban sem. Ebben az időben a rendőrség nagyon le volt terhelve, ezért Lázár szerint méltatlanok a támadások.

A szerdai kormányülés döntéseit ismertetve Lázár azt mondta: a kormány döntött arról, hogy 10 milliárd forintért új Sportkórházat épít, illetve a következő években 170 milliárd forintot fordítanak arra, hogy az állami szolgáltatások online intézhetőek legyenek.

Lázár egy kérdésre válaszolva elkerülhetetlennek nevezte a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) őszi felülvizsgálatát. Ennek csak egyik oka, hogy a bonyolító bankok egyes információk szerint a saját termékeiket kínálják az állami támogatás helyett – ezért a miniszter szerint érdemes megfontolni az ügyintézés állami kézbe vételét. Ugyanakkor sokan jelezték azt is, hogy nem elég rugalmas a rendszer, például sokan vennének vidéken használt házat, vagy a városokban panellakást.

A miniszter szintén kérdésre válaszolva azt mondta: bár nagy tisztelője Demján Sándornak, nem tud róla, hogy ő és Habony Árpád közfeladatot láttak volna el vagy közcél érdekében jártak volna el Makaón, ahonnan magángéppel érkeztek haza múlt pénteken. „Oda mennek és azt csinálnak, amit akarnak” – mondta Lázár.

A Magyar Villamos Művek (MVM) által a Civil Összefogás Fórumnak (CÖF) adott félmilliárdos támogatásra vonatkozó kérdésre Lázár nem árulta el, hogy a Nemzeti Kommunikációs Hivatal milyen formában felügyeli, illetve hagyja jóvá a támogatásokat. Csak annyit mondott: az állami cégek vagyona mindenkié, így az azokból adott támogatásokat nem lehet eltitkolni. 

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó állításaira – melyek szerint ő akadályozta meg a hátrányos helyzetű járásokban a fapados uszodák létesítését – Lázár azt mondta: „Ami a kormányban nem működik vagy hiba, az az én felelősségem, ami eredmény, az a miniszterelnök érdeme.”

Az I. kerületi polgármester és családtagjai lakásügyével kapcsolatban Lázár azt mondta: szerinte nincs értelme annak, hogy a Miniszterelnökség lakásokat birtokoljon a Várban, ezeket nyilvános árverésen kellene értékesíteni. Mint volt polgármester, Lázár úgy véli, az a bölcs, ha a polgármester távol tartja magát az önkormányzati lakásügyektől. Tudomásom szerint büntetőeljárás folyik ebben az ügyben – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.