Mágnesszalagok: feltárulhat az ügynökmúlt egy darabja

Elfogadták a titkosszolgálati információkat tartalmazó mágnesszalagok átadásáról szóló törvényt.

MN
2017. 06. 15. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

126 igen, 57 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés azt a törvényt, aminek értelmében az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába kerülhetnek azok a mágnesszalagok, amiken a Kádár-rendszer utolsó éveinek állambiztonsági információit tárolták.

A mágnesszalagok mellett a rendszerváltást követően létrehozott nemzetbiztonsági szolgálatoknál keletkezett, minősített adattartalmat rögzítő maradandó értékű iratoknak is a levéltárban lenne a helyük, sőt a katonai titkosszolgálatoktól is kerülnének át iratok.

A törvénymódosítás értelmében a bíróságoknak törvényben előírt feladataik ellátásához szükséges ügyben minden esetben jogot kellene adni a betekintésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.