Majdnem félszáz törvényjavaslat a kormány őszi kínálata

Három előterjesztés már a Ház előtt van.

MTI
2017. 06. 16. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament honlapján közzétett program – amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyez – havi lebontásban részletezi a kabinet terveit, leszámítva a nemzetközi szerződésekkel összefüggő törvényalkotási feladatokat.

Három előterjesztés már a Ház előtt van, így az, amely 80 méteres kútmélységig nem tenné szükségessé sem engedélyezési, sem bejelentési eljárás lefolytatását, továbbá a nyugdíjbiztosítási főigazgatóság államkincstárba beolvadása miatt szükséges javaslat, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosítása.

Ezekről októberben várható parlamenti döntés, csakúgy, mint az adózás rendjéről szóló új törvényről – amelynek célja az ügyfélbarát adóigazgatási rendszer kialakítása –, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdeményez majd várhatóan augusztusban.

Emellett a tervek szerint beépítik a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvénybe a 2018-as illetményemelésre vonatkozó rendelkezéseket, továbbá várható migrációs tárgyú törvénymódosítás és új jogszabály az ingatlan-nyilvántartásról.

Novemberben módosulhatnak a közbeszerzési előírások, törvény születhet az adóhatósági végrehajtásokról – miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövőre már általános végrehajtó szerv lesz közigazgatási ügyekben –, elfogadhatják a 2016-os zárszámadást, és terveznek adótörvény-módosítást is. Egy belügyminisztériumi tervezet alapján pedig a titkos információgyűjtésekkel összefüggésben meghatározó mértékű ellenőrzési jogkört kaphat az adatvédelmi hatóság elnöke.

Az év végén születhet döntés a közműcsatlakozásokkal összefüggő engedélyezési eljárások egyszerűsítéséről, és törvényt alkothatnak az agrártermékek eredetvédelméről, ahogyan a Magyar Pszichológus Kamaráról is. Napirenden lesznek emellett a családok pénzbeli támogatásait érintő módosítások a népesedési helyzet javítása, a gyermekvállalás ösztönzése céljából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.