Mától nem kell vízum az ukránoknak

Nagy-Britannián és Írországon kívül szabadon mozoghatnak az EU-ban az ukrán állampolgárok.

MTI
2017. 06. 11. 8:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem nőtt a magyar–ukrán határátkelők járműforgalma az ukrán állampolgárok vasárnap nulla órakor érvénybe lépett európai uniós vízummentessége miatt – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére. Tájékoztatásuk szerint a záhonyi határátkelőhelyen a szokásos vasárnapi forgalmat lehet tapasztalni, az intézkedés miatt a várakozási idők nem emelkedtek. A Police.hu-n olvasható adatok szerint a Magyarországra belépő személyautóknak hatvan percet kell várakozniuk Záhonynál.

Vasárnap nulla órakor életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége, a szabályok szerint Ukrajna biometrikus útlevéllel rendelkező állampolgárai ezentúl vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba. Az ilyen úti okmánnyal rendelkező ukrán állampolgárok félévenként 90 napot tartózkodhatnak az uniós országokban – az Egyesült Királyság és Írország kivételével – turisztikai vagy üzleti céllal, valamint családi okokból. A határátlépéskor az utasnak rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját.

Ha a határőrök kérik, akkor igazolnia kell, hogy van szálláshelye vagy szállodafoglalása, fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet, egészségügyi biztosítását és meghatározott pénzösszeget. Az utóbbi országonként változó nagyságú, Magyarország esetében a legkisebb, 35 euró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.