Még a fideszesek is Orbánt látják Mészáros meggazdagodása mögött

A kormányfő pedig ha akarná, visszaszoríthatná a korrupciót. Azt, ami a többség szerint a Fidesz-kormányzás óta nőtt.

MN
2017. 06. 30. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes népességben mindössze 6 százalék gondolja úgy, hogy Mészáros Lőrinc a saját erejéből gazdagodott meg, és a fideszeseknek is csak a 14 százaléka véli így – derül ki a Republikon Intézet friss közvélemény-kutatásból, melyet a 24.hu megbízásából készített. Az összes megkérdezett 71 százaléka szerint a felcsúti gázszerelő-polgármester, aki egy év alatt százmilliárd forinttal növelte a vagyonát, Orbán Viktornak köszönheti a meggazdagodását.

A felmérés szerint még a Fidesz szavazói között is többségben (53 százaléknyian) vannak azok, akik a kormányfőnek tulajdonítják Mészáros gyarapodását. Így látja a bizonytalanok 68 százaléka is, miközben mindössze 2 százalékuk tartja self-made mannek Mészárost, a baloldali-liberális, illetve jobbikos választók között pedig elsöprő többségben vannak azok, akik Orbánt látják jó barátja sikerei mögött (91, illetve 89 százalék).

Kiderült az is, hogy Mészáros Lőrinc kivételes ismertségnek örvend:

Vagyis a felcsúti polgármesternél csak a vezető pozícióban lévő fideszes politikusok és a három ellenzéki pártelnök – Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor és Fodor Gábor – ismertebb.

A kutatás arra is kitért, hogy a megkérdezettek mennyire tartják korruptnak az országot. Az eredmények alapján

A felmérés szerint a teljes népesség 47 százaléka úgy véli, Orbán Viktor, ha akarná, visszaszoríthatná a korrupciót, és mindössze 13 százalék osztja azt a nézetet, hogy a miniszterelnök nem korrupt, csak a körülötte lévő emberek, és a kormányfő keveset tud tenni a korrupció visszaszorításáért. Erről a kérdésről ugyanakkor 26 százaléknak – a fideszesek között 36 százaléknak – nincs határozott véleménye. A bizonytalanok között mindössze 5 százalék értékeli úgy, hogy a miniszterelnök nem korrupt, és nincsenek is eszközei a korrupcióval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.