Még nem cserélik le a lélegeztetőgépeket

Megsemmisítették a beszerzésére hirdetett pályázatot.

MN
2017. 06. 23. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy összegre, 50 millió forintra büntette, és megsemmisítette a kórházfenntartó hivatal sürgősségi és intenzív ellátásban alkalmazott lélegeztetőgépek és monitorrendszerek beszerzésére hirdetett pályázatát a Közbeszerzési Hatóság – tudta meg a Népszava.

A büntetés kiszabásakor figyelembe vették, hogy nem először kellett elmarasztalni az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK). A közbeszerzési bíróság az egyik pályázó kérésére vizsgálta, hogy a kiírás mennyire nyitott valódi versenyt a szállítók között, és elfogadta a panaszos álláspontját, miszerint a műszaki paramétereket úgy fogalmazták meg, hogy a pályázaton csak egyetlen gyártó termékei felelhettek meg. Mivel erre a kórházfenntartó nem tudott elfogadható magyarázatot adni, a pályázatot megsemmisítették, és bírságot szabtak ki – teszi hozzá a lap.

Az 50 milliós büntetés befizetésére nincs halasztó hatálya annak, hogy a határozat ellen a kórházfenntartó bírósághoz fordulhat. Az pedig, hogy a tendert is megsemmisítették, azzal jár, hogy egyelőre elmarad a sürgősségi és a kórházi intenzív osztályokon a lélegeztetőgépek és betegőrző monitorok – több száz gép – cseréje.

A Népszava kérdésére, hogy milyen következménye van vagy lehet a közbeszerzési hatóság döntésének, azt válaszolták, hogy szerintük a lélegeztetőgép-tender kiírása megfelelt számos, azon elinduló cégnek. Mint írták, a Közbeszerzési Döntőbíróság ugyan első fokon elmarasztaló ítéletet hozott számunkra, ám ez ellen a bíróságon kérnek jogorvoslatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.