Meghosszabbították a hőségriasztást

Akár 37 fok is lehet szerdán.

MN
2017. 06. 27. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca emlékeztetett: a másodfokú hőségriasztás eredetileg múlt csütörtöktől hétfőn 24 óráig volt érvényben.

A hosszabbításnál az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb előrejelzéseit, illetve az Emmi illetékes osztályának javaslatát vették figyelembe. A másodfokú hőségriasztás az ország egész területére vonatkozik – tették hozzá.

A közlemény szerint a nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérik, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

Emellett arra kérik a lakosságot, hogy a következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, és lehetőség szerint 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet.

Az OMSZ előrejelzése szerint szerdán a nyugat-európai ciklon előoldalán délies áramlással több fokkal melegebb levegő érkezik térségünkbe, tovább fokozódik a hőség. A déli szelet északnyugaton viharos széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között alakul.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, és Tolna megyére másodfokú, míg Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós hőség veszélye miatt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.