Mégsem a Petya fertőzte meg a repülőtéri rendszert

Újabb veszélyes zsarolóvírus a láthatáron.

MN
2017. 06. 29. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem egy Petya-féle variáns, miként ezt a napokban több hírforrás is közzétette, hanem egy új, korábban még nem ismert zsarolóvírus támadt kedden vállalati szervezetekre, így a kijevi repülőtér információs rendszerére – közölte a Kaspersky Lab. A kibertanácsadó cég szerint az ExPetrnek elnevezett számítógépes kártevő a Petyához nagyon hasonló, s főként orosz és ukrán vállalati rendszereket fertőzött meg. Még számos országban, így Lengyelországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban is észleltek mintegy kétezer támadást.

A Kaspersky Lab szakértői még vizsgálják a vírust, hogy megállapíthassák, lehetséges-e a támadásban titkosított adatok visszafejtése. Az eddigi tapasztalat szerint az ExPetr által kódolt adatállományt a váltságdíj kifizetése esetén sem lehetett helyreállítani, ezért a Kaspersky szakemberei korábban úgy nyilatkoztak: a fertőzést terjesztők célja a gépek adatállományának elpusztítása volt.

A kiberbiztonsági cég tanácsa, hogy a vállalati szoftverek legyenek naprakészen frissítve, továbbá használják a Windows AppLocker funkcióját, amely letiltja a perfc.dat és a Psexec futtatását, amelyek a Sysinternals Suite csomag részei.

Bővebb információt az ExPetr zsarolóvírusról és hatékony blokkolásáról a Kaspersky Lab és a Comae Technologies közös netes előadásán hallhatunk ma délután négytől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.