„Migráns” Himnusszal indítanának párbeszédet a menekültekről

Nincs magyarság jövevények nélkül – hangsúlyozza a Migration Aid. Félelem helyett segítségre van szükség.

MN
2017. 06. 09. 18:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriásplakátokkal kezdeményezne párbeszédet a menekültválságról a Migration Aid. A Magyarországra érkező menekültek megsegítésére létrehozott szervezet plakátjain a Himnusz első versszaka olvasható úgy, hogy a szövegben a jövevényszavakat pirossal emelték ki. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a „történelmünk során sokszor kerültünk kapcsolatba jövevényekkel. Ezek a találkozások számtalan módon alakították kultúránkat – így lettünk azzá, amit ma magyar nemzetnek nevezünk. Amit szeretünk, tisztelünk, és amire büszkék lehetünk”.

„Nyelvünk – mint szinte mindegyik – hű lenyomata a találkozásoknak. Az egyik legmagyarabb szöveg, a Himnusz is erről tanúskodik: a bő, a kar és a bűn török eredetű, a sors latin, az isten iráni, a víg pedig ismeretlen eredetű szó.”

A szervezet nyilatkozatában hangsúlyozza, szeretnék, ha mindenki úgy tekintene magára, ahogyan ők: „egy erős nemzetként, amely nem ijed meg a találkozásoktól. Amely hisz magában annyira, hogy a bénító félelem helyett a cselekvő segítség útját választja.” 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.