Mutyizás nélkül nem megy?

A KDNP-t elhagyó Lukácsi Katalin szerint kétséges makulátlanul befutni egy politikai karriert ma Magyarországon.

Kuslits Szonja
2017. 06. 11. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szimpatikus neki az LMP és a Momentum, de most egyik párthoz se csatlakozna a KDNP-ből a CEU-ügy miatt kilépett Lukácsi Katalin, aki az Azonnali.hu-nak adott interjúban beszélt Simicska Lajosról és arról is, hogy a keresztény értelmiségen belül kevesen vállalják, hogy kritikus hangon szóljanak a kormányról.

Lukácsi Katalin szerint bár a mutyizás rossz, de rendszerszintű probléma. – Nem tudom, hogy lehetséges-e tisztán és erkölcsileg makulátlanul befutni egy politikai karriert ma Magyarországon – mondta. Azzal kapcsolatban, hogy a kormánypártban kreatívan értelmezik a közpénz-jelleget megjegyezte: ilyenkor azt szokták mondani, hogy „de a többiek még jobban lopnak, vagy még rosszabbak, úgyhogy ezt le kell nyelni”. 

Kilépését a KDNP-ből azzal indokolta, hogy így szabadabban elmondhatja a véleményét. – Nem úgy történt, hogy én mindent elhittem április hatodikáig, ám akkor minden megvilágosodott, hirtelen kiugrottam, és azóta utálom a pártomat. Azelőtt fél évig Izraelben voltam egy kormányzati ösztöndíjjal, ami miatt nem is nagyon politizálhattam. Előtte viszont szervezője voltam a Morus-körnek, ami egy informális kereszténydemokrata kör. Oda meghívtam Stumpf István alkotmánybírót, aki akkoriban finoman, de kritizálta Orbán Viktor rendszerét. Ám a habonyi logika szerint semmi nem hangozhat el, ami kritikus – mondta az interjúban.

A CEU-ügynél aztán rájött, hogy ha nem reflektál arra, hogy ezzel nem ért egyet, akkor nem önazonos, ahhoz pedig, hogy reflektálhasson, ki kellett lépnie. – Nem értem azokat a vádakat, hogy miért nem maradtam csöndben. Meg hogy áruló vagyok – fejtette ki.

Szerinte a szervezettség szempontjából a KDNP sok törpepárthoz képest egy valódi alakulat, csak nem jelenít meg önálló arculatot, mert nem az az érdeke. Arra a felvetésre pedig, hogy a KDNP egy nyugdíjas párt, úgy reagált: van egy ifjúsági szervezete, az IKSZ, ami pár éve egy nagyon aktív és értékteremtő közösség volt. De aztán nem abba az irányba indult el a KDNP sem, és ki is öregedett az a generáció. Nem nagyon jönnek újak.

 A Momentum körül eközben tolonganak a fiatalok, de szerinte bár vannak a kilépők között olyanok, akik szimpatizálnak a Momentummal, az IKSZ bázisa inkább a gyakorló – nem feltétlenül katolikus – keresztény fiatalokból áll. Náluk meg inkább az a probléma, hogy nem mennek sehova.

Lukácsi Katalin kitért arra is, hogy a keresztény értelmiségen belül is vannak kritikusan gondolkódók a Fidesz-KDNP-kormánnyal szemben, de nagyon nehéz megszólalni. Kevesen vállalják véleményüket. – Az is furcsa, hogy a kormány elvárja mértékadó konzervatív értelmiségiektől, hogy a párthoz úgy tartozzanak hozzá, mint egy egyházhoz. Nem is értem, hogy hogyan lehet mindenki Soros-bérenc, aki a kormányt kritizálja – mondta.

Simicska Lajossal kapcsolatban megjegyezte: ő addig volt jó a Fidesznek, amíg teljesen kritikátlan volt, de nagyon örül a Magyar Nemzetnek, a Hír TV-nek és a Lánchíd Rádiónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.