Nem jelent meg a kihallgatásán Kovács Béla

Korábban kémkedés gyanúja miatt is nyomozás indult ellene, és költségvetési csalás gyanúja is felmerült.

MN
2017. 06. 23. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jelent meg a kihallgatásán Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője, akit költségvetési csalás gyanúja miatt akartak pénteken számonkérni a Központi Nyomozó Főügyészségen – számolt be az RTL Klub esti híradója. Kovács ellen korábban kémkedés gyanúja miatt is nyomozás indult, nemrég a két ügyet egyesítették.

Kovács Bélát ügyvédje, Szikinger István is hiába várta a megadott időpontban a főügyészség székháza előtt. Többször próbálta telefonon elérni, de nem járt sikerrel.

A gyanú szerint 2012–2013-ban Kovács négy magánszeméllyel kötött gyakornoki szerződést, amely alapján Brüsszelben teljesítettek volna gyakorlatot. Valójában azonban ezek a személyek nem jártak Brüsszelben, így nem végeztek semmilyen érdemi munkát. Mindezzel a jobbikos képviselő jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak, megtévesztve az Európai Parlament illetékes szolgálatát, amely teljesítette a kifizetéseket, véli az ügyészség.

Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat. A mentelmi jog felfüggesztését követően a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Bélát 2016. december 4-én. A politikus panasszal élt, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést is előterjesztett. A panaszt a Legfőbb Ügyészség elutasította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.