Nem lehet tudni, hogy miért nevezték át a Pallasz Athéné Egyetemet

Neumann János Egyetemnek hívják augusztus 1-jétől a felsőoktatási intézményt.

MN
2017. 06. 13. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János aláírása és a Magyar Közlönyben megjelentek után vált hivatalossá, hogy augusztus 1-jétől Neumann János Egyetemnek hívják majd a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetemet – írja az Eduline.hu.

A névváltoztatásról először Salacz László fideszes országgyűlési képviselő számolt be egy Facebook-posztban. A portál megkérdezte az egyetemet, hogy miért volt szüksége a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola 2016-os fúziójából létrejött intézménynek a névváltoztatásra, de az csak annyit írt, hogy a szenátus „több változatot is mérlegelve a Neumann János Egyetem elnevezést helyezte a javaslatok rangsorának élére. Az új nevet a szenátus 16 igen, 1 nem és 0 tartózkodás mellett fogadta el, módosító javaslat nem érkezett”.

A névválasztás már a két főiskola összeolvadásakor is komoly nehézségeket okozott. A felsőoktatási törvény módosításában eredetileg a Kecskeméti Egyetem név szerepelt volna, Balla György és Bene Ildikó fideszes képviselők novemberi módosító javaslata alapján azonban végül a Pallasz Athéné Egyetem került a jogszabályba. Az indoklás szerint a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné-alapítványa támogatja az egyetemet, így kézenfekvő volt a választás.

Az egyetem négy karral működik: szolnoki gazdálkodási, kecskeméti műszaki-informatikai, kertészeti és pedagógiai karral. Egy új kart is létrehoznak, amelyet a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány támogat, és az ott tanulókat ösztöndíjjal segíti. 

Új campust is kap az egyetem, amely 2018 nyarára készülhet el, és egyes becslések szerint 15 milliárd forintba kerül. Ezt is a jegybanki alapítványok finanszírozzák – olvasható a portálon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.