Nem lesz Pest megyéből Pest-Pilis

A képviselők egyhangúlag döntöttek: nem változik a megye neve.

MN
2017. 06. 30. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Maradunk Pest megye. A képviselők egyhangúlag döntöttek: nem változik a megye neve – közölték a hírt a Pest megyei önkormányzat honlapján.

Ismeretes, a Miniszterelnökség kezdeményezte Pest megye nevének Pest-Pilisre változtatását, mivel az előbbi „nem tükrözi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét”.

Az önkormányzat honlapja szerint a közgyűlés az előterjesztésről április végén nem szavazott, hanem arra kérte a Miniszterelnökséget, hogy készítsen hatástanulmányt a névváltoztatás pénzügyi költségeiről, „a közigazgatási és egyéb szervezetek átnevezésével kapcsolatos feladatok mértékéről, a közhiteles nyilvántartások módosításával kapcsolatos feladatokról, valamint a névváltoztatás egyéb társadalmi-gazdasági hatásairól”. A hatástanulmány azonban nem készült el. 

A megyei önkormányzat ugyanakkor felkérte a Pest Megyei Levéltárat, hogy történelmi szempontból vizsgálja meg a megye nevének változását.

A levéltár az 1949 előtti országos és helyi lapok, az országgyűlési (felsőházi, főrendi házi, képviselőházi, nemzetgyűlési) naplók digitálisan elérhető változata alapján megállapította, hogy a köznyelvben a hivatalosan elfogadott Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyenév helyett az egyszerűbb Pest megye elnevezést használták, a hivatalos nyelvben értelemszerűen a hosszabb névváltozatot, bár ott sem minden esetben. 

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ingyenesen hozzáférhető, 1949. december 31. előtti számaiban 9864 esetben említik meg teljes egészében kiírva Pest-Pilis-Solt(-Kiskun) vármegyét, és 28 097 helyen szerepel a Pest (vár)megye alak, a hivatalos közlönyökben 14 412 esetben a hosszabb és 2155 esetben a rövidebb névváltozat fordul elő.

Mindezeket figyelembe véve a közgyűlés végül nem támogatta a megye névváltozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.