New York állam kormányzójával tárgyalt a kormány CEU-ügyben

Korábban csak a szövetségi állammal lett volna hajlandó megállapodni.

MN
2017. 06. 24. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Eredményes tárgyalásokat folytattunk a kormány képviselőivel a Közép-európai Egyetem státusáról, amely egy New York államban akkreditált világszínvonalú intézmény” – írta közleményben az amerikai állam kormányzója, Andrew Cuomo. Hozzátette: azért találkoztak, hogy megvitassák a CEU magyarországi folyamatos jelenlétét fenyegető új törvényt és a tanszabadság megőrzésének sürgős szükségességét.

A kormányzó kitért arra: „jól haladtunk az Altusz Kristóffal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárával folytatott tárgyalásokon”.

Noha a CEU ellehetetlenítését célzó törvényben az áll, a kormány csak a szövetségi állammal hajlandó tárgyalni arról, milyen feltételekkel működhessen tovább az amerikai akkreditációjú egyetem Budapesten, most mégis úgy tűnik, engedett a kormány és tagállami szinten próbálja tető alá hozni a megállapodást. A minap azonban az amerikai oktatási minisztérium is egyértelműsítette, az amerikai alkotmány szerint egyértelműen a tagállamok hatáskörébe tartozik, hogy nemzetközi felsőoktatási megállapodást kössenek.

New York állam kormányzója közleményének végén hangsúlyozta: „azt várjuk, hogy gyors megoldás születik a CEU integritásának és létfontosságú oktatási missziójának garanciáit illetően”.

Az intézmény közleményben reagált szombaton a kormányzó szavaira. Azt írták: az egyetem üdvözli Andrew Cuomo kormányzójának közleményét, amely a magyar kormány képviselőjével folytatott pénteki megbeszéléseket eredményesnek nevezte.

„A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, de bízunk benne, hogy ezek olyan megoldáshoz vezetnek, ami lehetővé teszi, hogy a CEU szabad intézményként Budapesten maradhasson” – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.