Nyolcvanmilliót költöttek benzinre az állami vezetők

A tíz tárca vezetői csaknem kétszáz autót vesznek igénybe, amelyekkel összesen hárommillió kilométert tettek meg.

Lőrincz Tamás
2017. 06. 29. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első hat hónapjában több mint nyolcvanmillió forint volt az állami vezetők benzinköltsége – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) összesítő táblázatából, amelyet Harangozó Gábor szocialista képviselő kérdésére állítottak össze. A tíz tárca vezetői csaknem kétszáz autót vesznek igénybe, amelyekkel összesen hárommillió kilométert tettek meg. A legjellemzőbb típus a Skoda Superb, de több minisztériumnál használnak Skoda Octaviát, Volkswagen Passatot, valamint Volkswagen Multivant is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem személyekre lebontva közölte az adatokat, hanem összesítve, így azt nem tudni, hogy a miniszterelnök vagy az egyes miniszterek pontosan mennyit költöttek benzinre. Az viszont kiderült, hogy a járművek szervizelése is jelentős összeget emésztett fel, erre a célra ugyanis negyvenmillió forintot költöttek. Harangozó Gábor egyébként nem-csak az autós költségek elszámolásáért felelős NGM-nek küldte el kérdéseit, hanem külön-külön a tárcáknak is, ám egyedül a Külgazdasági és Külügyminisztérium adta ki a vezetőkre lebontott adatokat. Ezek szerint Szijjártó Péter külügyminiszter – Orbán Viktor kormányfőhöz hasonlóan – egy Volkswagen Multivant használ, amellyel 28 ezer kilométert tett meg. A benzinköltsége 1,1 millió forint volt hat hónap alatt, míg szervizre 817 ezer forintot költöttek. Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezetője egy tavalyi Skoda Superbbel utazott több mint húszezer kilométert, és összesen 502 ezer forintért tankolt. A minisztériumok közül a Lázár János vezette Miniszterelnökségnél autóztak a legtöbbet, a tárca vezetői ugyanis 15 millió forintot költöttek benzinre, és csaknem 4,5 millió forintot szervizre. A 29 autó összesen 570 ezer kilométert tett meg fél év alatt. A sorban a második az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely 13 millió forint benzinköltséget számolt el 520 ezer kilométer út megtétele után, míg a harmadik a Külgazdasági és Külügyminisztérium 12 millió forint benzinköltséggel. Az NGM-nél kilencmillió, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál 8,9, a Földművelésügyi Minisztériumnál nyolcmillió, a Belügyminisztériumnál hatmillió, míg az Igazságügyi Minisztériumnál 4,6 millió forintba került a tankolás. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodánál hat autót használtak, amelyekbe kétmillió forintért tankoltak. Harangozó Tamás lapunknak azt mondta, nem kapott kielégítő válaszokat az új autóbeszerzéseket illetően, ezért kérdéseivel a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz fordul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.