Olimpia: még mindig működhet a Budapest 2024 Zrt.

Nem sikerült végelszámolni a pályázatért felelős céget.

MN
2017. 06. 08. 6:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február végén döntöttek arról, hogy Budapest visszalép a 2024-es olimpiai pályázattól, a pályázatért felelős céget azonban még három hónappal később sem sikerült végelszámolni – írja az Mfor.hu.

A portál szerint a Budapest 2024 vezérigazgatója március 23-án kapta meg a hivatalos felkérést a Fővárosi Önkormányzattól, hogy terjessze elő a társaság jogutód nélküli megszűnésre vonatkozó javaslatát. Az előterjesztéssel kapcsolatban, mely a végelszámoló személyére, a végelszámolás várható költségeire vonatkozó információkat is tartalmazza, a beszámoló készítésekor úgy számoltak, hogy a felügyelőbizottság április 24-én tárgyalja majd, a Fővárosi Közgyűlés elé pedig csak ezt követően, „várhatóan” májusban kerülhet az anyag.

A Fővárosi Közgyűlés májusban már ülésezett, ám az Mfor.hu megjegyzi: a Budapest.hu portálon szereplő előterjesztések között nyomát sem találták a Budapest 2024 Zrt. végelszámolásának, vagyis a társaság kiegészítő mellékletében szereplőkkel ellentétben nem sikerült májusban a főváros elé vinni az ügyet. Pedig a dokumentum szerint csak ez után, a részvényesi döntések alapján indulhat meg az eljárás, a cégbírósági bejelentés, a záró beszámoló elkészítése. A törvény a döntést követően harmincnapos határidőt biztosít minderre, ebből kiindulva könnyen lehet, hogy majd csak júliusban kerülhet sor a végelszámolási eljárás elindítására, az olimpiai pályázattól való visszalépést követően öt hónappal – teszik hozzá.

A Budapest 2024 Zrt. jól gazdálkodott tavaly a beszámolója szerint: bár év végére 1,3 milliárd forintos adósságot halmozott fel, ez szállítói kötelezettségeket, valamint az adóhatóságnak fizetendő adókat és járulékokat takarja. Emellett 54,3 millió forintos bevételre tett szert, ami továbbszámlázott közvetített szolgáltatásból és reklámtevékenységből származik, ezt 11,8 milliárdos egyéb bevétel növelte. Így hiába költöttek 10,8 milliárd forintot anyagjellegű ráfordításként és közel 1 milliárdot személyi jellegűként, üzemi szinten 31,6 milliós nyereséget tudtak kimutatni. Ezt azonban a pénzügyi műveleteken elért veszteség harmadára apasztotta, és 419 ezer forint adó megfizetése után 9,5 millió forint maradt a társaság kasszájában – idézi fel a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.