Őrizetbe vette a NAV Botka jogi képviselőjét, egy szombathelyi MSZP-DK-s politikust

Czeglédy Csaba ügyvéd és társai egy iskolaszövetkezet működése során követhettek el több milliárdos adócsalást.

MTI
2017. 06. 14. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MSZP-nek és a DK-nak is jogi képviseletet adó Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi képviselőt (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt), egyben Gyurcsány Ferenc és Botka László jogi képviselőjét – ezt erősítette meg a Lokal.hu-nak az adóhatóság. Az őrizetbe vételről szerda délelőtt a PestiSrácok.hu írta meg.

„A dél-alföldi pénzügyi nyomozók egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó bűnszervezetet lepleztek le” – tájékoztatta a Lokált a NAV sajtó- és kommunikációs főosztálya. A több milliárd forintos kárt okozó gyanúsítottakat őrizetbe vették, az érintett cégek és személyek vagyonát zárolták.

A gyanú szerint egy férfi éveken keresztül munkavállalókat közvetített különböző áruházláncok részére. Habár az alkalmazottakat az ő vállalkozása felvételiztette és közvetítette ki, bejelentésre már különböző, hozzáköthető iskolaszövetkezetekhez kerültek. Az iskolaszövetkezetek a munkavállalókkal kapcsolatos költségeket egy közbeiktatott cégen keresztül számlázták át a férfi vállalkozásának.

Az álcaként kiépített hálózat működésének célja az volt, hogy a munkaerő-közvetítés fiktív számlák mögé bújtatott alászámlázásával áfafizetésüket csökkentsék. Ezen túlmenően a munkavállalók béréből levont személyi jövedelemadót sem utalták át az állami költségvetésbe. Tettükkel összesen több mint 3 milliárd forint kárt okoztak.

A tájékoztatás szerint a pénzügyi nyomozók országosan több mint húsz helyszínen tartottak házkutatásokat; ingatlanokat és bankszámlán fellelt pénzt is zároltak. Intézkedésük az okozott kár megtérülését szolgálja.

Az ügyhöz kapcsolódóan a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói és a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség ügyészei összesen kilenc gyanúsítottat hallgattak ki bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottakat őrizetbe vették.

A PestiSrácok.hu pedig úgy értesült, hogy az illetékes ügyészség a gyanúsítottak esetében kezdeményezte az előzetes letartóztatást, amelyről a Szegedi Járásbíróság csütörtökön dönt.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje az MTI-nek küldött közleményében tudatta, felkérte a párt etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki a költségvetési csalás miatt őrizetbe vett Czeglédy Csaba szocialista politikus ügyét. De leszögezte azt is, \"amennyiben ez is egy a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek\".

Czeglédy Csaba képviselte az elmúlt hetekben is a szegedi polgármestert az általa indított – és javarészt megnyert – sajtó-helyreigazítási perekben. Korábban ő volt az akkor MSZP-elnök Mesterházy Attila jogi képviselője, ahogyan a szintén szocialista Nyakó Istváné is a választási irodánál felvonuló, az MSZP népszavazási kezdeményezésének beadását akadályozó kopaszok elleni ügyében is.

Czeglédyt korábban elítélték adócsalás miatt, akkor jogerősen egy év négy hónap felfüggesztett börtönt kapott.

Czeglédy Csaba képviselte Gyurcsány Ferencet a Magyar Nemzettel és a Hír Televízióval szemben indított sajtóhelyreigazítási- és személyiségjogi perekben.

Ahogy arról az Átlátszó beszámolt, Czeglédy egykori iskolájában a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolához (egykori nevén Orlayhoz) kötődő Rébusz Iskolaszövetkezetnél, amelynek az elnöke is volt, olyan számlákra fizetett, amelyek mögött nem volt teljesítés. A későbbi politikust az iskola jelöltjeként diákpolgármesterré is megválasztották 1994-ben, ez követően lett alapítója a Nyugat.hu médiaportált üzemeltető cégnek, amelyből később kiszállt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.