ORÖ-képviselő: Ellenőrizetlenül kapott pénzt Farkas Flórián

A miniszteri biztos miatt került csődközeli állapotba az Országos Roma Önkormányzat – jelentette ki.

MN
2017. 06. 30. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas Flórián miatt került csődközeli állapotba az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) – mondta a Hír TV reggeli műsorában Lakatos Oszkár. Az ORÖ képviselője arról is beszélt, hogy a miniszteri biztos ellenőrzés nélkül kapott pénzeket az államtól, 2011 és 2014 között ugyanis az alapvető, negyedéves bevallásokat sem mutatta be az Államkincstárnak.

Hozzátette, a cigányság arcul köpésének tartják, hogy a kormány továbbra sem engedi el „ennek a bűnözőnek a kezét” és újra megállapodást kötöttek vele. Szerintük Farkas Flórián elszámoltatására lenne szükség.

A Romnet a minap azt írta, összesen 930 milliós adósságot tárt fel az Országos Roma Önkormányzatnál egy, a szervezet 2011–2016 közötti pénzügyeit átvilágító könyvvizsgáló cég, és az óriási hiány miatt több önkormányzati képviselő szerint is csődbe mehet az ORÖ. A portál hozzátette, a tetemes pénzügyi adósság annak ellenére áll fenn az önkormányzatnál, hogy a Híd a munka világába nevű botrányprogram 1,6 milliárd forintos adósságából a kormány 1,3 milliárd forintot tavaly karácsonykor elengedett, és a maradék 300 millió forintra pedig egy havi 7 millió forintos törlesztő részlettel részletfizetési megállapodást kötöttek.

Az ORÖ később közleményben azt írta, valótlan minden olyan állítás, amely szerint az ORÖ csődöt jelentene.

Farkas Flóriánhoz és a korábban általa vezetett Országos Roma Önkormányzathoz egyébként számos botrány kapcsolódik. A szervezetnél már legalább fél tucat nyomozás zajlik, egyebek közt hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanúja miatt is vizsgálódnak a hatóságok.

Gáspár Szilvia, az ORÖ Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke közleményben tudatta, határozottan cáfolja és visszautasítja Lakatos Oszkár azon nyilatkozatát, mely szerint „Farkas Flórián volt ORÖ-elnök nem 1,6 milliárddal, hanem 2,5 milliárd forinttal »terhelte le« az országos önkormányzatot, mert még mindig jönnek visszafizetési kötelezettségek, amelyekről eddig nem tudtak.” Hozzátette: az önkormányzat elnöki munkakörének átadás-átvétele 2014. év végén szabályszerűen megtörtént és az arról készült átadás-átvételi jegyzőkönyv letétbe helyezésre került a Fővárosi Kormányhivatalnál. Az elnöki átadás-átvétel során felvett jegyzőkönyv tartalmazza az átadás-átvétel időpontjában fennálló kötelezettségeket. Emellett az Állami Számvevőszék megvizsgálta az önkormányzat Farkas Flórián elnöksége alatti időszakot (2010–2014).

„Mint ahogyan az önkormányzat tegnapi napon közzétett, könyvvizsgálói jelentésen alapuló közleményéből is kiderült, a 2015–2016. évben, Hegedüs István elnöklete alatti időszakban keletkezett fizetési kötelezettségek és az akkori nem megfelelő gazdálkodás következményeként jelentkezik nehézség az önkormányzat működőképességének fenntartásában. Mindazonáltal azt ismételten hangsúlyozzuk, hogy az önkormányzat eddig is rendezte a fennálló kötelezettségeit, és a jövőben is erre törekszik” – közölte, és hozzátette, „Lakatos Oszkár valótlanságot tartalmazó, felelőtlen nyilatkozataival csupán az önkormányzatot és ezen keresztül a magyarországi cigányságot járatja le”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.