Paksi bővítés: népszavazási kérdések hitelesítését tagadta meg a Kúria

Helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntéseit.

MTI
2017. 06. 21. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kérdések részben a paksi bővítéssel foglalkozó magyar–orosz szerződés felmondására, részben a nemzeti energiastratégia módosítására, a megújuló energiák előtérbe helyezésére irányultak.

A négy népszavazási kérdésből kettőt Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője, egyet Ungár Péter, az LMP országos elnökségi tagja, egyet pedig Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője nyújtott be, valamennyien magánszemélyként.

Szél Bernadett egyik kérdése az volt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan új energiastratégiát fogadjon el, amely minden más energiatermelési megoldáshoz képest elsőbbséget ad a megújuló energiának?” A társelnök-frakcióvezető másik kérdése pedig így szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány éljen a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló szerződésben foglalt jogszerű felmondás lehetőségével?”

Ungár Péter kérdése: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényben rögzítse, hogy a megújuló energia lakossági használata minden más energiaforrást megelőzzön?” Jávor Benedek kérdése pedig úgy szólt: „Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Nemzeti Energiastratégiát, hogy az a megújuló energiaforrások hasznosítását és az energiahatékonyság javítását előnyben részesítse az atomenergia alkalmazásával szemben?”

A Nemzeti Választási Bizottság április 4-én tagadta meg a népszavazási kérdések hitelesítését, a négy kérdés fellebbezések folytán került a Kúria elé, ahol kedden, illetve szerdán hoztak döntést.

A Kúria négy határozatával helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntéseit az egyértelműség követelményére, illetve arra hivatkozva, hogy a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség tiltott népszavazási tárgy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.