Plakáttörvény: újabb rafinált húzás a Fidesztől

A nagyobbik kormánypárt az MSZP saját törvényjavaslatával hozná kínos helyzetbe az ellenzéki pártot.

Katona Mariann
2017. 06. 23. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényalkotási bizottság ma délelőtti ülésén elhangzottakból úgy tűnik, az MSZP által a hét elején bemutatott szocialista javaslatot – hiába nem akarták végül benyújtani a szocialisták –, mégis a plenáris ülés elé viszik a kormánypártok. Vagyis az MSZP-nek mérlegelnie kell, a szerintük a tiszta kampányt szolgáló elképzelésüket leszavazzák-e csak azért, hogy ne kelljen együtt voksolniuk a Fidesszel. A két párt most egymásra mutogat:  Bárándy Gergely, a bizottság MSZP-s alelnöke ügyrendsértést emleget, míg Gulyás Gergely fideszes elnök szerint a szocialisták hivatalosan nem vonták vissza a hétfőn benyújtott módosító inditványukat.

A kormánypártok fenntartják emellett a saját javaslatukat is, amely kétharmad helyett már csak egyszerű többséget igénylő törvényben mondaná ki, hogy a pártok csak listaáron plakátolhatnak, kedvezményben nem részesülhetnek. Az előterjesztésről tegnap a Hír TV-re hivatkozva lapunk is beszámolt

A törvényalkotási bizottság által ma elfogadott változtatás szerint az előterjesztésnek már a címe is megváltozik, az a településkép védelméről szóló törvény módosításaként szerepel, mivel az államfő észrevételeinek kezelése érdekében a változtatás csak ezt a jogszabályt módosítja – olvasható az indokolásban, amelyet az MTI szemlézett. Ez a jogszabály egészülne ki a közpénzekkel való felelős gazdálkodásra kötelezett szervezetekre vonatkozó különös szabályokkal. A változtatás kötelező listaáras plakáthely-beszerzést írna elő mindazoknak, akik közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülnek.

Részletesebben azon szervekre vonatkozna, amelyeket nevesít a költségvetés, a büdzséből támogatásban részesülnek, valamint azon szervezetekre is, amelyek költségvetésből támogatott jogi személyektől kapnak forrást, utóbbiakra azonban csak akkor vonatkozna, ha teljes bevételük legalább fele származik a költségvetésből támogatott szervezettől.  

A listaártól csupán az uniós nyílt eljárás szerint lefolytatott beszerzéssel, illetve a közbeszerzési törvény szerinti központi beszerző szerv által lefolytatott beszerzési eljárás során lehet eltérni. A plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeniük az érintett hatóságnak, amely azt honlapján közzéteszi. Ha a szerződésátadás nem teljesül, akkor a hatóság két napon belül eltávolítja a plakátokat. Mindez a járműveken elhelyezett hirdetésekre is vonatkozna.

A jogellenesen elhelyezett plakátokért 150 ezer forintos bírság szabható ki. A korábban megkötött szerződések szerint július 15-ig helyezhetők ki plakátok. A jogszabály a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.