Problémák a munkaerőpiaci képzések meghirdetése körül

Vannak megyék, ahol még ki sem választották az összes, tanfolyamok lebonyolítására jogosult céget.

Hutter Marianna
2017. 06. 13. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapokig konfliktust okozott az idei évben indítható képzések jegyzékének összeállítása a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) illetékes államtitkársága és a kormányhivatalok között – tudta meg a Magyar Nemzet. A feszültség forrása az, hogy az erre az esztendőre vonatkozó munkaerőpiaci képzések összeállítása nem ment könnyen. Bár a megyei kormányhivataloknál még május elején megjelentek a helyi képzési lehetőségek, ezek között a mai napig is találni olyan listákat, amelyek hiányosak.

Például a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Bács-Kiskun vagy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatalok honlapján csak részlegesen tették közzé a képzési jegyzékeket, ami azt jelenti, hogy bizonyos képzések jelenleg még nem hozzáférhetők az érdeklődőknek. A hiányzó tanfolyamokat a borsodi kormányhivatal például azzal magyarázza: „A jelenlegi listában nem szereplő szakirányok esetében a képzők kiválasztása folyamatban van, az eredményről a későbbiekben adunk tájékoztatást.”

A képzési jegyzékek összeállítása körüli problémáknak több oka is van. Például nem segítette a folyamat átláthatóságát, hogy január 1-jétől a Pest Megyei Kormányhivatal több feladatot is átvett az NGM-hez tartozó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól. Ugyanis így a két fél mellett még az NGM és a megyei kormányhivatalok közti egyeztetés volt szükséges a képzési jegyzék összeállításához. Információink szerint pedig bőven akadt indok az egyeztetésre: még április végén is hemzsegtek a hibáktól a megyei képzési jegyzékek. Például volt, hogy olyan intézmény szerepelt a képzések lebonyolítására jogosult nyertes pályázók között, amelynek az ajánlatát a kormányhivatal még az előzetes értékelés során elutasította, míg más megyékben az sem derült ki, melyik cég nyerte a lebonyolítás lehetőségét, vagy hogy melyik képzőhely melyik helyszínen bonyolíthat le egy-egy tanfolyamot.

Úgy tudjuk, a képzések korábbi kihirdetését még olyan, a XXI. században meglepő tényezők is hátráltatták, mint hogy a tervezett listákat a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkársága csak papíralapon küldte meg a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, ami megnehezítette a hibák kijavítását. Emiatt információink szerint Tarnai Richárd, a kormányhivatal vezetője kénytelen volt Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárhoz (képünkön) fordulni, hogy a tárca elektronikusan is küldje meg a dokumentumokat.

Bár a megyei képzési jegyzékek közzétételére nincs konkrét határidő megszabva, de mielőbbi pontosítása azért volna fontos, mert ha nem hirdetik meg a képzőhelyeket, az újabb, aktuális munkaerőpiaci igényekre épülő tanfolyamok nem tudnak elindulni. Utóbbi pedig azért problémás, mert már több mint fél év eltelt az idei esztendőből, és a gazdaság több területéről is hiányzik a képzett munkaerő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.