Raktározási központ két hét alatt a vizes vb-re

Négy napot kaptak a pályázók, hogy összeállítsák ajánlatukat a 80 milliós projektre.

Jandó Zoltán
2017. 06. 15. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A lapok nincsenek összefűzve, gyakorlatilag a megküldött ajánlati felhívás van kinyomtatva, nyilatkozatminták kézzel kitöltve, cd nincs.” Mind a három beérkezett ajánlathoz ezt a megjegyzést fűzték a vizes világbajnokság szervezésével megbízott Bp2017 Nonprofit Kft. legutóbbi közbeszerzésének úgynevezett bontási jegyzőkönyvében (ez a dokumentum készül a beérkezett pályázatok ügyvéd jelenlétében végzett felbontásáról).

Nem csoda, hogy a három cég finoman szólva is kidolgozatlan ajánlatot adott le a szervezőbizottság szállítmányozási és raktározási központjának kialakítására kiírt tenderre, sok időt ugyanis nem kaptak a felkészülésre. Az eljárást múlt csütörtökön, mindössze 36 nappal minden idők legnagyobb hazai sporteseményének kezdete előtt indították, és a kései rajt miatt megpróbálták rohamtempóban lezavarni. A megbízásra pályázó cégeknek kedd délután háromig kellett leadniuk a szükséges dokumentumokat, késni pedig már csak azért sem lehetett, mert ekkor fel is bontották az ajánlatokat tartalmazó borítékokat. Sőt, az eredeti ütemterv szerint a délután négyre tervezett ártárgyalás után elvileg ott helyben a szerződést is megkötötték volna a nyertes pályázóval.

Utóbbi lépés azonban végül – minden bizonnyal a szedett-vedett dokumentációk miatt – elmaradt. A Bp2017 Kft.-nél lapunkat arról tájékoztatták, hogy az eljárás még folyamatban van, jelenleg a hiánypótlások zajlanak, a zárásra és így a kontraktus aláírására valamikor jövő hét végén kerülhet sor.

Mindez azt is jelenti, hogy a nyertesnek durván két hete lesz a bő 80 milliós munka elvégzésére. A vb-t szervező cég ugyanis július 9-ét jelölte meg a teljesítés határidejének, amit ha sikerül tartani, akkor öt nappal a világbajnokság rajtja előtt át is adhatják a szállítmányozási és raktározási központot. A határidő hasonlóan szűknek látszik, mint amit az ajánlatok leadására biztosítottak. A műszaki leírás szerint ugyanis lesz mit csinálni a célra kiszemelt, magántulajdonban lévő, ezért a szervezők által csak bérelt telken. Bár végleges épületeket nem terveztek az ingatlanra (az elképzelések szerint a területen a szervezőbizottság raktársátrakat állít fel), a 3605 négyzetméteres, a leírás szerint jelenleg növényzettel benőtt területet így is igencsak át kell szabni. A Dagály komplexum közelében található telken ideiglenes útpályaszerkezet létesül, és térvilágítást is kialakítanak, amihez egyelőre azonban az elektromos hálózat sem áll rendelkezésre.

Ráadásul könnyen elképzelhető, hogy a villámtempóban elvégzendő munkát egy idén év elején alapított, így vélhetően komolyabb referenciával nem rendelkező cég nyeri el. A legalacsonyabb – valamivel több mint 82,3 millió forintos – árajánlatot ugyanis az a Side-út Kft. adta be, amit kevesebb mint három hónapja jegyeztek be. Márpedig a Bp2017 Kft. tájékoztatása szerint a világbajnokság kapcsán kiírt közbeszerzéseknél az ajánlati ár a legfontosabb döntési szempont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.