Rengeteg állatból készült a hungarikum, a minisztereknek ízlett

Mintegy ötszáz birkából főtt a pörkölt a fesztiválon. Balog Zoltán miniszter, református lelkész kultúráról és hagyományról beszélt Karcagon.

MN
2017. 06. 24. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kétnapos rendezvény hivatalos megnyitóján a karcagi birkafőző fesztivált a magyar kultúra egyik fontos értékeket hordozó ünnepének nevezte.

A karcagi birkapörkölt hagyománya hungarikum, és egy közvélemény-kutatás szerint legalább annyira népszerű és elismert, mint a magyar íjászat vagy a solymászat, mondta a miniszter. Hozzátette, hogy ugyanabba a régi, pusztai nomád örökségbe tartozik, amely a kunok szívéhez közel álló különleges érték. Ennek az értéknek a fennmaradásához generációk odafigyelése és a tudás átörökítése szükséges – fűzte hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a birkafőző fesztivál a magyar népi hagyományok egyik jeles eseménye. Megköszönte a Karcagi Birkafőzők Egyesületének, hogy tagjai évről évre összegyűjtik a főzőket.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedig arról beszélt, hogy a birkafőzés több száz éves, a kultúrához tartozó hagyomány.

A főzőverseny eredményhirdetésén, szombat délután átadják a társadalmi zsűri, valamint a Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat.

A rendezvényen Orbán Győző, a miniszterelnök édesapja is részt vett.

A programok vasárnap is folytatódnak.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.