Részlegesen szüneteltetik az osztályok működését orvoshiány miatt

A jászberényi kórház főigazgatója a nyári szabadságokra hivatkozik. Egy főorvos kimerültség miatt visszaadta osztályvezetői megbízását.

MN
2017. 06. 24. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részlegesen szünetel majd a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban a belgyógyászati, a krónikus, illetve a rehabilitációs osztály működése júliusban és augusztusban. Erről a kórház főigazgatója, dr. Sinkó-Káli Róbert számolt be a Szóljon.hu-nak. Elmondta, csak csökkentett ágyszám mellett tudják biztosítani dolgozóik számára a nyári szabadságok kiadását. Közben kimerültségre hivatkozva visszaadta osztályvezetői megbízását a belgyógyászat főorvosa.

A krónikus osztályon huszonnégy ágyat vonnak ki ideiglenesen az ellátásból, a belgyógyászaton tizennyolc-húszat, a rehabilitációs osztályon pedig tizenötöt. Hozzátette, a probléma nem csak a nyári hónapokra jellemző. Nagyon hiányoznak a fiatal orvosok, akik a vidéki kórházakig már nem jutnak el. Nemcsak a kistérségi, de a megyei kórházak is küszködnek a problémával. A jászberényi kórházba bedolgoznak a környékbeli intézményekben dolgozó kollégák is szabadidejükben. Az orvoshiány az intenzív és a sürgősségi osztályokon kívül mindenütt érezteti a hatását, nemrégiben kimerültségre hivatkozva le is mondott a belgyógyászat osztályvezető főorvosa.

A főigazgató szerint a bérek az emelésekkel együtt sem vonzóak, ezért rengetegen hagyták el az országot az egészségügyben dolgozók közül, és bár mára a kivándorlás üteme csökkent, hazajönni még nem akarnak.

A hét elején lezárták a dél-pesti Jahn Ferenc-kórház 3-as számú belgyógyászatát. A Hír TV információi szerint azért, mert a dolgozók tömegével mondtak fel. Úgy tudni, hogy a felmondott nővérek és ápolók többsége a közelben, az újonnan megnyílt svéd bútoráruházban vállalt munkát, ott ugyanis korábbi fizetésük többszörösét keresik meg. Ezzel szemben másnap a kórház közleményében azt állította, hogy szó sincs tömeges felmondásokról, csupán a tervezett karbantartások és felújítások miatt szünetel egyes kórtermek használata. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár pedig a felújítás időzítését azzal indokolta, hogy nyáron csökken a betegforgalom, hiszen „a betegek egy része nyaralni van”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.