Soros György adott pénzt a fideszes mintaprogramra

Lázár János romákat segítő ötletét a kormánypárt főellenségévé vált milliárdos finanszírozta 2008 és 2012 között.

Horváth Csaba László
2017. 06. 20. 19:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok és a Világbank által Budapesten létrehozott szervezet, a Roma Oktatási Alap – a Roma Education Fund (REF) – jelentős anyagi és szakmai támogatást nyújtott a hódmezővásárhelyi roma integrációs programhoz 2008 és 2012 közt – írta az Index. A mára kormányzati össztűz alá került Soros György és Lázár János személyesen találkozott 2010 októberében, hogy egyeztessen az integrációs programról, ami az akkor még Hódmezővásárhely polgármestereként dolgozó Lázár szívügye volt.

Hódmezővásárhely több mint 60 millió forintot kapott a REF-től négy év alatt, igaz, egy részét Szegeddel közösen. Soros György különben nagyra értékelte Lázár elkötelezettségét, és elismeréssel beszélt róla. Ráadásul a hódmezővásárhelyi modell annyira sikeres lett, hogy több országban is átvették, sőt bekerült az Európai Unió legjobb oktatási programjait összegyűjtő tanulmányba. Az REF célja egyébként az, hogy különböző programokkal segítsék az oktatási rendszerek deszegregációját, vagyis hogy roma és nem roma tanulók azonos minőségű oktatást kapjanak. Az alapítás óta a szervezet több kelet-európai és délszláv államban támogat vagy támogatott projekteket. A roma felzárkóztatás útján egy ideig úgy látszott, hogy a Magyarországon megvalósuló integráció egész Európában követendő példa lehet.

Nem mellékes, hogy Lázár ugyanabban az időben találkozott Sorossal, amikor Orbán Viktor miniszterelnök. A találkozó apropóját az adta, hogy a magyar származású amerikai üzletember egymillió dollárt utalt át a kolontári vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére.

Figyelemre méltó, hogy mindeközben kedden aggodalmának adott hangot az amerikai külügyminisztérium a magyar Országgyűlés által a múlt héten elfogadott civiltörvény miatt, mondván: „a jogszabály méltánytalan terhet ró a civil szervezetekre, amelyek a korrupció ellen és a polgárjogok érvényre juttatásáért küzdenek”. Erre érdekes közleményben válaszolt a magyar kormányszóvivői iroda, mint írták, az Egyesült Államokban a „Soros-szervezetek” soha nem csinálhatnák azt, amit Európában. Közölték, az amerikai külügyminisztérium nyilatkozata újabb ékes példája a kettős mércének, hiszen Amerikában sokkal szigorúbb törvény van érvényben, mint Magyarországon.

Hozzátették: a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény miatt kezdettől tart „a Soros-szervezetek hathatós közreműködésével egy hazug, dezinformációs kampány” a nemzetközi médiában. Úgy fogalmaztak: sajnálattal látják, hogy még az amerikai külügyminisztériumot is „sikerült megtéveszteni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.