Sorosozás, brüsszelezés, harci hangulat

Magához képest is kemény hangot ütött meg Orbán Viktor a Fidesz országjáró rendezvénysorozatának záróeseményén.

Markotay Csaba
2017. 06. 27. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban Soros Györgyöt, az Európai Uniót és a migrációt támadták, illetve egyes gazdasági eredményekkel büszkélkedtek Orbán Viktor és a Fidesz más prominensei azon a kedd délutáni rendezvényen, amelyet a nemzeti konzultáció záróeseményeként tartottak Budapesten. A nagyszabású program lényegében a jövő évi választások kampányrajtjának is beillett, Orbán Viktor maga utalt arra: ez egy nyári seregszemle, amely arra jó, hogy „ne csak úgy szétoszoljanak a hadak”. A harcias hangulat végigkísérte a több mint másfél órás seregszemlét.

– Soros György mindent elkövet, hogy olyan kormánya legyen az országnak, amelyik úgy táncol, ahogy ő fütyül. De nem fogjuk hagyni, hogy Soros György nevessen a végén – fogalmazott felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök, aki legalább féltucatszor ejtette ki a magyar származású milliárdos nevét a beszéde alatt. A kormányfőnek már a beköszönése is rendhagyóra sikerült, ugyanis külön üdvözölte a hallgatóság soraiban Schmitt Pál „alkotmányozó köztársasági elnökünket”, mondván, a sikerek alapját az alaptörvény teremtette meg. (Bár nem említette, de arról a Schmitt Pálról van szó, aki államfői ciklusa alatt lényegében minden elé kerülő jogszabályt aláírt.) Mintha A Gyűrűk Urából és a hobbitok beszélgetéséből vette volna át, köszöntötte Kósa Lajos „frakcióvezető urunkat”, továbbá Varga Mihály „miniszter urunkat” is, viszont a szintén jelen lévő Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterre nem tért ki egy szóval sem.

Több szakaszban is előkerült Soros György neve. Orbán Viktor például azzal kapcsolatban is megemlítette, hogy évente egymillió bevándorlót akar Európába telepíteni. Ebben az esetben a kormányfő szerint a „humanitárius blablát figyelmen kívül hagyhatjuk”, hiszen szerinte egy olyan kiterjedt maffiahálózatot működtető spekulánsról van szó, aki a kontinens jövőjét veszélyezteti. „Ott nincs blabla és liberális hablaty, ahol emberek biztonságáról van szó” – fogalmazott Orbán Viktor.

Megtudhatták tőle a hallgatók a gazdasági folyamatokkal kapcsolatban, hogy mi nem úgy vagyunk sikeresek, ahogy mások szeretnék, hogy sikeresek legyünk, továbbá nemcsak mindenkinek munkát kell adni, hanem mindenféle munkát meg kell becsülni.

– Stop, Brüsszel, stop, migránsok, stop, Soros! – adta ki a jelszavakat a kormányfő akkor is, amikor a 971 éve ezen a napon született Szent Lászlóról beszélt, aki a többi között megerősítette a magyar államot. A bevándorlással kapcsolatban pedig azt fejtette ki, az „őrült ötletek csimborasszójának” tartja, hogy némelyek kvótarendszerrel vagy migránsfalvak létrehozásával mindenhová illegális bevándorlókat akarnak telepíteni. Kiderült továbbá, hogy a multikulti dugába dőlt, ennek árát pedig az összes európai uniós tagállammal, köztük Magyarországgal akarják megfizettetni.

Beszéde előtt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is az említett kommunikációs irányvonalat erősítette. Semjén Zsolt a migrációt történelmi visszatekintésbe csomagolta, beszélt a törökökről és Buda elfoglalásáról, illetve a kávézás közben városnézőként beszivárgó törökökről, ami után 150 éves hódoltság következett, és szavai szerint azóta sem tudjuk etnikailag kitölteni a Kárpát-medencét. Megtudhattuk tőle azt is, hogy a KDNP soha nem volt olyan befolyásos, mint ma, Európa legkereszténydemokratább kormányában. (Az igazsághoz tartozik, hogy a KDNP önmagában lényegében mérhetetlen párt a közvélemény-kutatásokban.)

Kósa Lajos pedig elárulta, hogy ma már pénzügyileg megtámadhatatlan az ország, a külső adósságunk pedig a GDP 84 százalékáról a 74 százalékára csökkent, illetve ma a hitelek 25 százaléka van külföldi kézben. Ez utóbbi számot később Varga Mihály tette helyre, amikor azt mondta, hogy a múlt év végén 29 százalékon volt a külföldiek kezében lévő államadósság aránya.

Bár a gigarendezvényen is büszkélkedtek vele, hogy 1 688 044-en töltötték ki a legfrissebb nemzeti konzultáció íveit (ennyit említett Orbán Viktor), ez az adat egyáltalán nem ellenőrizhető, a kormánypárt lényegében olyan számot közöl, amilyet akar. Jól jelzi ezt, hogy a Fidesz honlapján tegnap az 1 680 933-as szám szerepelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.