Száműzi polcairól a Libri a gyerekverést ajánló könyvet

Nem forgalmazza tovább a Libri James Dobson kötetét, ami a pálcás verést is elfogadható nevelési módszerként mutatja be.

MN
2017. 06. 20. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levesz a polcairól a Libri egy gyerekverést ajánló amerikai nevelési könyvet, miután több mint ezer pszichológus és gyermekvédelemmel foglalkozó szakember írta alá az ezt célzó petíciót.

A szóban forgó könyv James Dobson amerikai író és pszichológus könyve, a Fegyelmezz! Megéri, amelyet idehaza a Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány jelentetett meg, írja a Hvg.hu.

A lap épp egy hete közölt egy Babity Mária pszichológussal készült interjút: a gyerekkorában apja által bántalmazott szakember elmondta, miután ezt a könyvet meglátta, akkor döntött úgy, hogy sokáig titkolt történetével ki kell állnia a nyilvánosság elé. Azt is elmesélte, hogy talált olyan blogoló anyukát, aki a könyv hatására kezdte el verni a gyerekét.

A kötet megtalálható volt a Flórián téri Libri áruházban, de a webshopja szerint a Líra és Lant is forgalmazza.

A ma 81 éves keresztény házassági és gyermeknevelési tanácsadó James Dobson több mint 30 könyvet írt, ebben a kötetben konkrétan a testi fenyítésre mint nevelési módszerre biztatja a szülőket. A „kérdések és válaszok” című fejezetben bár megemlíti, hogy a testi fenyítésnek nagyon ritka eseménynek kell lennie, de aztán hosszan taglalja, hogy a gyermek melyik testrészét és milyen eszközzel érdemes verni. 

 „A fenekén, ahol nagyon valószínűtlen, hogy maradandó károkat okozunk. ( ) Azt hiszem, nem esünk túlzásba, ha a gyermeket csak a hátsófelén, vagy a lába felső részén verjük meg” – írja az első kérdésre, majd később az is felmerül, hogy milyen tárgyat, eszközt ajánl ehhez.

Dobson szerint valami semleges tárgyat érdemes használni, pálcát vagy övet például, hogy a gyerek magát a kezet továbbra is a szeretetkifejezés eszközének tarthassa.

Az interjú megjelenése után pszichológusok petícióban kérték a kötet forgalmazásának beszüntetését, a nyílt levélhez több mint ezer aláíró csatlakozott. A Libri később eleget is tett ennek az igénynek, mint levelükben írták, a gyermekbántalmazást ajánlgató fejezetet ők is csak később ismerték meg, és felelős vállalatként nem támogatnak semmilyen olyan kiadványt, ami a gyerekbántalmazást bármilyen formában elfogadhatónak tartja.

A kötetet kiadó KIA – Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány igazgatója, Monty Taylor Facebook-bejegyzésben reagált a kritikákra, amiben ó- és újszövetségi idézetekkel támasztják alá a gyermekverés jogosságát. Ilyenekkel:

Példabeszéd 13,24: Aki kíméli botját, gyűlöli a fiát, de aki szereti, idejében megfenyíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.