Százmilliókat adott Orbán kedvenc alapítványának a HungaroControl

Az alapítvány könyvvizsgálójának is feltűnt, hogy a támogatás nem áll összhangban a cég célkitűzéseivel.

MN
2017. 06. 07. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

320 millió forinttal támogatta tavaly szeptemberben az állami légiirányító cég, a HungaroControl Zrt. a VIII. kerületi Polgárok Háza mögött álló Szövetség a Nemzetért Alapítványt (SZNA) – írja a Hvg.hu. Az SZNA-t még Makovecz Imre hozta létre a Fidesz 2002-es veresége után, és fontos szerepe volt abban, hogy Orbán Viktor képes volt megőrizni vezető pozícióját a jobboldalon. Az alapítvány ma már nem túl aktív, honlapja is szegényes, de a pénzügyi beszámoló szerint van bevétele és kiadása is, vagyis működik.

A HungaroControl társadalmi felelősségvállalási programjában elvileg a légi közlekedés népszerűsítését, a természeti környezet védelmét támogatja, ami nagyon messze esik az SZNA tevékenységétől. Ez még az alapítvány könyvvizsgálójának is feltűnt, és azt írta: csaknem kizárt, hogy ez így összhangban lenne, ezért azt javasolta a László Tamás vezette alapítványnak, képezzen céltartalékot a teljes összegre, ha netán vissza kellene fizetni a pénzt.

Az SZNA gazdálkodásában nem csak ez volt megkérdőjelezhető. Az alapítvány ugyanis tévés reklámot rendelt a Magno Studio Kft.-től tavaly novemberben, és a teljes összeget, 313 millió forintot még abban a hónapban ki is utalta a cégnek. Ez a könyvvizsgáló szerint „komoly pénzügyi felelőtlenségre utal”. A Magno Studio 2015 végén alakult, tulajdonosa Horváth László, a székhelye pedig a Pannónia Filmstúdióban van, ahol a TV2-nek műsort gyártó IKO-csoport cégei is székelnek. Épp szerdán jelentették be, hogy a TV2 tulajdonosa, Andy Vajna kormánybiztos társtulajdonossá válik az IKO-ban.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.