Százmilliós támogatás baráti szakácsoknak

Összesen 300 millió forinttal támogatja a kormányzat a Bocuse d’Or nemzetközi versenyre való felkészülést.

Horváth Csaba László
2017. 06. 15. 7:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 300 millió forinttal támogatja a kormányzat a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsversenyre történő felkészülést – derült ki a nemrég megjelent Magyar Közlönyből. A kormányhatározat szerint idén 50 millió forint, jövőre 200 millió, 2019-ben pedig újabb 50 millió forint állami támogatás jut erre a célra. A dokumentum szerint a kormány egyetért mind a 2018-as torinói, mind pedig a 2019-es lyoni világdöntőre való felkészülés szükségességével. A magánrendezvényt az állam korábban is támogatta: 2014–2016-ban a versenyre való felkészülésre és a budapesti európai döntőre összesen 1,3 milliárd forint közpénzt költöttek el.

A támogatás azért érdekes, mert a valós költségekre rálátó forrásunk szerint a 300 millió forintos összeg töredékéből is meg lehetne oldani a felkészülést. Ráadásul más európai országok nem szánnak állami pénzt arra, hogy a Bocuse d’Orra felkészüljenek. Forrásunk szerint Franciaország, Németország, Ausztria és a Benelux államok nem nyújt állami támogatást a magánversenyre való felkészüléshez. Egyedül a skandináv országok támogatják közpénzzel a versenyzőket, ám ennek célja a saját termékeik népszerűsítése.

Az összeget egyébként a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület használhatja fel, amelynek elnöke nem más, mint Hamvas Zoltán, akit nemrég a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének korábbi elnökének gyors távozása után vezetőnek választottak. Hamvas egyben tagja a többek közt Zsidai Zoltán Roy által életre hívott Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesületnek is. Kettejüket a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel személye is összeköti, akinek Zsidai a mentora. Erről a kormányfőnek a turizmus felé forduló lánya beszélt korábban.

Nem mellékes, hogy a Bocuse d’Or versenyek tulajdonosa a francia GL Events cégcsoport, amelynek az érdekeltségébe tartozott a közelmúltig a Hungexpo is. A vásárt tavaly megvette az állam, de a vételárat nem árulja el a vagyonkezelő. S bár az adásvétel lezajlott, a Hungexpón továbbra is futnak a GL Events rendezvényei. A Hungexpo honlapján elérhető legfrissebb hír, hogy jövőre ismét a cégcsoport egyik rendezvényének ad otthont az expó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.