Tarlós kifakadása óta kevesebben fizetik ki a közúti büntetéseket

Törvényi kiskaput találhattak a kerületek.

MN
2017. 06. 27. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosban az elmúlt hónapokban zuhanni kezdett a fizetési hajlandóság – írja a 24.hu.

Tarlós még márciusban szólította fel az autósokat: ne fizessék be az 50 ezer forintos bírságot mindazok, akiket – kötelező haladási irány megsértése miatt – úgy bírságoltak meg ilyen súlyosan, hogy a közterület-felügyelők a helyszínen sem voltak. Később Pintér Sándor is a főpolgármester pártjára állt: májusban körlevélben nyilvánította ki álláspontját, amely szerint a közterület-felügyeletek kamerák alapján nem róhatnak ki büntetéseket. Ajánlása szerint a közterület-felügyeleteknek a képfelvételekkel a rendőrségnél kell eljárást kezdeményezniük.

A 24.hu azt írja, az önkormányzatok szerint a belügyminiszter levele nem tartalmazott megalapozott jogi hivatkozást, így több helyen továbbra is zavartalanul működtetik a kiépített rendszert. Emellett úgy tudják, hogy a kerületek újabban jogászok segítségével találtak egy olyan törvényi kiskaput, amellyel jogot formálhatnak a befizetett bírságok 40 százalékára akkor is, ha az adminisztrációs munkát a BRFK végzi el.

A Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet a portálnak küldött levelében kifejezetten a kamerák körüli vitát tette felelőssé az elmúlt három hónapban kialakult súlyos helyzetért: az állítják, hogy március óta kevesebb mint felére csökkent a fegyelmezetten fizető autósok aránya, és megugrott a büntetések alapját képező szabálytalanságok száma is.

A gépkocsivezetők láthatóan figyelmen kívül hagyják a behajtási tilalomra, kötelező haladási irányra vonatkozó szabályokat, tekintettel arra, hogy a térfigyelő kamerák alapján „nem büntetheti a gépkocsivezetőket a közterület- felügyelet” – tették hozzá. Az V. kerületi közteresek szerint a szabályszegések száma is megduplázódott, míg egy átlagos áprilisi napon 21-22 szabálytalanság történt, ugyanazon helyszínen májusban napi 46 szabályszegéssel kellett foglalkoznia a közterület-felügyelőknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.