Tíz országban kérdezi meg a magyar kormány, mit gondolnak róla

A nagyszabású kutatást nettó 348 millió forintért Médianéző Kft. végezheti.

MN
2017. 06. 15. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem csak a magyar médiában megjelenő tartalmak érdeklik a kormányt, de a környező, közép-európai országokról is tudni akar – derül ki abból a tájékoztatóból, amely csütörtökön jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Eszerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a szokásos médiafigyelés mellett tíz országból – Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária – rendelt meg négy reprezentatív, legalább ezerfős mintán végzett kutatást a Médianéző Kft.-től, nettó 348 millió forintért.

A kiírás szerint a kutatások kérdőívét a kormány jóváhagyásával, a médiafigyelés adatai alapján állítják össze, és annak ki kell terjednie a „Magyarországgal kapcsolatos hírek médiahatásának vizsgálatára”. Magyarul ez annyit jelent, hogy arról kérdezik majd telefonon az embereket Németországtól Bulgáriáig, hogy mit olvastak, hallottak az újságban, tévében Magyarországgal kapcsolatban, és mi a véleményük erről.

A közbeszerzési felhívás nélkül odaítélt szerződés kedvezményezettje, a Médianéző Kft. a Nézőpont Csoporthoz tartozik, amely pedig a kormányfő belső köreihez sorolt Győri Tibor korábbi államtitkár – egyben Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó üzlettársa – érdekeltsége. 2015 óta végzi a „magas szintű állami döntéshozatalt támogató” médiafigyelést. Az üzlet egészen jól megy, tavaly a cég 1,2 milliárd forintos bevétel mellett 200 millió forint adózott nyereséget ért el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.