Tizenegy magyartól vonta vissza az állampolgárságot Áder

Az érintettek egytől egyig ukrajnai – ungvári vagy munkácsi – születésűek.

MN
2017. 06. 27. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 7. és 12. között összesen tizenegy esetben döntött Áder János köztársasági elnök magyar állampolgárság visszavonásáról – derült ki a hétfőn megjelent Magyar Közlönyből, a hírt a Hvg.hu szúrta ki.

A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által ellenjegyzett határozatokban indoklás nem szerepel, csak az érintettek neve, születési adatai, illetve, hogy a döntést az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés i) pontja, valamint a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 9. §-a alapján, a Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére hozta meg az államfő.

Az állampolgársági törvény alapján csak nagyjából szűkíthető le, miért döntöttek így: „a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.”

Az állampolgárságuktól megfosztottak egyébként egytől egyig ukrajnai – ungvári vagy munkácsi – születésűek. A nevek alapján egy 24, egy 36 és egy 47 éves férfin kívül egy öt- és egy háromtagú tagú család tagjairól van szó a határozatokban – teszi hozzá a Hvg.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.