Több juttatást kapnak a hősi halottak családtagjai

A családtagok egyszeri pénzbeli támogatást kapnának, amelyet lakásvásárlásra vagy lakáshitel csökkentésére fordíthatnák.

Lőrincz Tamás
2017. 06. 16. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel a négy honvéd tűzszerész hortobágyi halálos balesete után átírnák a hősi halottak családtagjainak támogatására vonatkozó szabályokat – derült ki a Honvédelmi Minisztérium honlapjára feltöltött rendelettervezetből. Ha a javaslatot elfogadják, akkor a jövőben a hősi halottá nyilvánított katonák családtagjai egyszeri pénzbeli támogatást kapnának, amelyet lakásvásárlásra vagy lakáshitel csökkentésére fordíthatnának. A támogatás összege ingatlanvásárlás esetén a vételár 75 százaléka, lakáshitel törlesztése esetében a fennálló tartozás 75 százaléka lenne, de nem haladhatná meg a húszmillió forintot. Ezt az összeget gyermekenként ötmillió forinttal egészítenék ki, de a vissza nem térítendő juttatás összege így sem lehetne több a lakás vételáránál vagy a tartozás összegénél.

A megítélt juttatást egyébként a személyi jövedelemadóval és az egyéni társadalombiztosítási járulékkal megnövelt összegben folyósítanák, így az adók nem csökkentenék a lakásra fordítható összeget. A rendelettervezet szerint ha az elhunyt katonának gyermeke is volt, akkor csak abban az esetben adható lakásvásárlásra támogatás, ha az ingatlan tulajdonjoga az eltartott gyereké vagy gyerekeké lesz. Az élettárs pedig csak abban az esetben kaphatna támogatást, ha közös gyermek is született, vagy ha már legalább öt éve együtt éltek.

A juttatást a hősi halottá nyilvánítást követő egy évig lehet igényelni, így – ha gyorsan elfogadják a tervezetet – akár a tavaly július 1-jén elhunyt tűzszerészek hozzátartozói is megkaphatják. A bevetés közben meghalt katonák családtagjai eddig is kaptak támogatást a honvédségtől, Huszár János vezérőrnagy, a Magyar Honvédség összhaderőnemi főparancsnoka például a hortobágyi tragédia után azt ígérte, hogy az árvákról felnőttkorukig gondoskodnak.

A tűzszerészek halála előtt utoljára 2011-ben nyilvánítottak valakit hősi halottá. Akkor két magyar katona halt meg Afganisztánban, előzés közben ugyanis felborult a konvojuk egyik járműve. Róth Orsolya posztumusz hadnagy a kórházba szállítás közben, Dálnoki András posztumusz hadnagy toronylövész pedig a helyszínen hunyt el.

Afganisztánban 2011-ig összesen hat magyar katona vesztette életét. 2010 augusztusában egy harminckét éves magyar katonanő halt meg szolgálat közben, amikor tűz alá vették a konvojukat az afgán lázadók. A támadásnak három magyar sebesültje is volt, továbbá megsérült egy zászlós is, akit hazahoztak Magyarországra, a Honvédkórházban kezelték, de olyan súlyos agysérülést szenvedett, hogy nem tudták megmenteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.