Továbbra is tilos a „bajszos sz.r” és a „Káder János” a Parlamentben

Kövér László és a Fidesz is visszadobta az MSZP indítványát, amiben ezek a kifejezések is szerepeltek.

Kósa András
2017. 06. 15. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László házelnök 2017. április 25-én visszautasította a lex CEU eltörléséről szóló szocialista törvényjavaslatot, mivel szerinte „sérti az Országgyűlés tekintélyét”. A javaslat szövege kitér többek között arra is, hogy a CEU-törvénnyel szemben tiltakozások kezdődtek a Sándor-palotánál, a tüntetők pedig többek között a „Káder János” és „Bajszos sz.r” transzparenseket is vittek magukkal, illetve ezeket skandálták. Kövér László szerint ezek a kifejezések nem szerepelhetnek egy törvényjavaslatban.

Az MSZP nem hagyta annyiban, és a parlament jogi és igazságügyi bizottságához fordult, de itt – nagy meglepetés azért nem érhette a szocialistákat – a kormánypárti képviselők ismét leszavazták az inkriminált kifejezéseket tartalmazó indítványt. Az MSZP ezután a parlament plenáris ülésén is próbálkozott csütörtökön.

Mint az előterjesztésben fogalmaznak, a kormánypárti állásponttal „szemben a tény az, hogy a törvényjavaslat normaszövege megfelel a normavilágosság követelményének, a benne foglalt rendelkezések egyértelműek. Az, hogy az indokolás sérti a házelnök ízlését, egy olyan szubjektív szempont, ami a törvényalkotás során nem értelmezhető és nem méltányolható. Az Országgyűlés tekintélyét nem ez a törvényjavaslat sérti, hanem Kövér László, aki úgy viselkedik, mintha a Ház legfőbb kegyura lenne”.

A szocialisták szerint az „Országgyűlés tisztségviselőjének nincs joga ahhoz, hogy országgyűlési képviselők törvényjavaslatát saját kénye-kedve szerint minősítse. A tüntetéseken »Káder János«, »BAJSZOS SZ..« feliratok és szlogenek váltogatták egymást, ezek a jelzők és rigmusok közismertté váltak, ehhez képest különösen nem világos, hogy az indokolásból mit tekint Kövér László az Országgyűlés tekintélyét sértőnek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.