Véget érhet a zuglói lakosok kálváriája

Az önkormányzat úgy döntött, kevesebb parkolóhely is elég lesz a használatbavételi engedélyhez.

Lőrincz Tamás
2017. 06. 09. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hét év után megoldódhat azoknak a zuglói lakosoknak a problémája, akik nem kaptak használatbavételi engedélyt a 15-20 millió forintért megvásárolt lakásukra – értesült a Magyar Nemzet. A Bíbor utcában, az Öv utcában, valamint a Kövér Lajos utcában épült több száz lakásos társasházakat ugyanis úgy húzták fel még 2010 környékén, hogy a lakásokhoz az előírtnál jóval kevesebb parkolóhelyet építettek. A lakók emiatt nem kaptak használatbavételi engedélyt, így nem jelenthették be a lakásukat állandó lakhelyként, nem vehettek fel rá hitelt, és bármikor az utcára is tehették volna őket. Hivatalosan ugyanis illegálisan laktak az ingatlanokban. A több évig húzódó problémát az okozta, hogy az építési tervek – amelyeket a hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk – eltértek a hivatalos szervek által már nem ellenőrzött kivitelezési tervektől. Előbbiekben még szerepelt az a szerkezet (úgynevezett parkológép), amely a társasház alatt el tudta volna helyezni a megfelelő számú autót, a kivitelezési tervekbe viszont ez már nem került bele. Emiatt a Bíbor utcai ingatlan (képünkön) esetében csak 47 autónak van hely, miközben 105 parkolóra lenne szükség az engedélyhez.

Az építtető Hermina Invest a kivitelezőre mutogat, a kivitelező szerint viszont már olyan terveket kaptak, amelyben nem szerepelt a parkológép. A kivitelező ellen ráadásul időközben felszámolás indult. A tulajdonosok beköltözhettek a lakásokba, azonban az ingatlanuk szinte eladhatatlan volt. Hivatalosan ugyanis csak egy földművelésből kivett, beépítetlen telek közös tulajdonosai voltak. Az átalakítás szóba sem került, ez ugyanis irreális kiadást jelentett volna.

A patthelyzetet végül úgy oldotta meg a helyi képviselő-testület, hogy a készülő kerületi építési szabályzatban úgy határoznak majd: az érintett házaknak kevesebb parkolóhely is elegendő lesz az engedélyek kiadásához. – Az önkormányzat elküldte véleményezésre a javaslatot a kormányhivatalhoz is, ahonnan az a válasz érkezett, hogy ez az egyetlen jogszerű megoldás – mondta Karácsony Gergely polgármester a szavazás előtt. Több képviselő mindenesetre amiatt aggódott, hogy ezzel a javaslattal rossz precedenst teremtenek, és később, hasonlóan szabálytalanul épített ingatlanok esetében is engedményt követelnek majd.

Az építési szabályzatot egyébként 2018 végéig kell jóváhagyni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a lakók mikor kaphatják meg a gyakorlatban is a használatbavételi engedélyt, erre vonatkozó kérdéseinkre ugyanis lapzártánkig nem kaptunk választ. Sok lakó azonban nem biztos, hogy tud várni még egy évet, a hitelek után adott állami támogatást ugyanis visszakérhetik a bankok, ha a felvételtől számított öt éven belül nincs meg az ingatlanra a használatbavételi engedély.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.