Végnapjait éli Irakban az Iszlám Állam

Három éve világuralomra törtek, most két négyzetkilométerre szorultak vissza a dzsihadisták Moszulban.

MN
2017. 06. 26. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak 600 méter, egy pár utcányi terület választja el az iraki és szövetséges erőket Moszul teljes visszafoglalásától.

A korábban Irak harmadát rémuralom alatt tartó Iszlám Állam egy 2,5 négyzetkilométernyi területre szorult vissza, nagyrészt külföldi harcosaik maximum 350-en lehetnek a katonai felderítők szerint, írja a BBC.

A dzsihadisták öngyilkos merényletek tucatjaival próbálják feltartóztatni a házról házra előrenyomuló szövetségeseket, egy szemtanú szerint legalább 80-an robbantották fel magukat az utóbbi napokban, de ez nem állítja meg az utcai és légi offenzívát. Csak vasárnap húsz helikopteres légi csapást mértek a Moszul óvárosának még dzsihadista felügyelet álló területére.

Bár az Iszlám Állam a bukás határán áll, végső legyőzése kemény és véres harcnak ígérkezik: a konfliktuszónában civilek tízezrei élnek, a dzsihadisták pedig föld alatti alagútrendszereik segítségével is kikerülhetik vagy éppen hátba támadhatják a hadsereg egységeit.

Kurd hírügynökségi jelentések szerint vasárnap éjjel három iszlamista ellen támadás történt Moszul nyugati kerületeiben, a terroristák pedig több lakóházat felgyújtottak.

A terrorszervezet a múlt héten robbantotta fel Moszul híres ferde mecsetjét: az Iszlám Állam szerint amerikai légicsapás érte a több mint 800 éves imahelyet, de a robbanásról készített, CNN által bemutatott videón egyértelműen látszik, hogy tervezett, tűzszerész által előkészített detonáció történt.

Haider al-Abad iraki miniszterelnök szerint a vereség hivatalos beismerésének is tekinthető: 2014 júliusában ugyanis ebben a mecsetben kiáltotta ki az Iszlám Állam szellemi atyja, Abu Bakr al-Bagdadi a világuralomra törő kalifátus megalapítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.