Veszélyes az iráni–magyar atompaktum?

Az LMP a nemzetbiztonsági bizottság előtt küzd tovább az iráni–magyar atompaktum nyilvánosságáért.

MN
2017. 06. 11. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze egy semmitmondó szándéknyilatkozatot volt hajlandó nyilvánosságra hozni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az LMP közérdekű adatigénylésére reagálva, így továbbra sem világos, milyen megfontolásból akar a kormány éppen a nukleáris ipar területén együttműködni Iránnal – olvasható az LMP közleményében.

Eszerint az NFM az együttműködés lényegét és konkrétumait tartalmazó „előkészítő anyagok” és „szakmai javaslatok” közlését arra való hivatkozással tagadta meg, hogy azok nyilvánossága hátráltatná a döntés előkészítésében részt vevő kormánytisztviselők befolyásmentes feladatellátását.

Az LMP szerint a kormány rendkívül veszélyes vizeken evez azzal, hogy Iránnal üzletel az atomenergia terén: semmiféle garancia nincsen arra ugyanis, hogy Irán valóban csak békés célra használja majd az együttműködésből szerzett előnyöket. A kormányt éppen ezért meg kell állítani: ennek első lépése pedig az iráni–magyar atompaktum teljes nyilvánosságának kikényszerítése, amit az LMP most a nemzetbiztonsági bizottság előtt kezdeményez.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.