Vírus helyett kábel: leállt a MÁV jegyértékesítési rendszere

Az interneten nem lehet jelenleg vonatjegyet venni. Korábban az állomásokon is probléma volt.

Radványi Benedek
2017. 06. 28. 10:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos és súlyos probléma van a MÁV-Startnál – erősítette meg a Hvg.hu érdeklődését Lőcsei Virág, a MÁV sajtószóvivője.

A jegypénztárakban szerda délelőtt „az egész rendszer leállt” tájékoztatást adták a lap egyik olvasójának. Eközben nem működik a netes jegyvásárlási rendszer sem. Volt, akit arra kértek a pénztárnál, próbáljon meg majd a vonaton jegyet venni, a szerelvényen lévő jegyvizsgáló azonban, mivel készüléke a hiba miatt nem tudott csatlakozni a rendszerhez, szintén nem tudott kiadni jegyet.

A Hvg.hu azt írja, a kézi jegykiadó készülék offline módban is alkalmas jegykiadásra, de csak a kalauz saját útjáig. Ez azt jelenti, hogy ha a járat útján valahol váltanak a jegyvizsgálók, akkor „félútig” meg tudják oldani a vonatjegy kiadását. A vonatokon viszont kártyás vásárlásra – szintén a MÁV rendszerhibája miatt – nincs lehetőség.

A MÁV közleménye szerint elektromoskábel-vágás következtében a Déli pályaudvaron található szerverterem és az erről üzemeltetett informatikai rendszerek délelőtt tíz óra után leálltak. Az aggregátorok elindultak, a szolgáltatások visszaállítása folyamatban van. „A vasúttársaság honlapja már elérhető, de egyes rendszerek még nem működnek. A hiba elhárításáig utasaink szíves türelmét kérjük, megértésüket köszönjük” – írták szerda kora délután, háromnegyed egykor.

A Vonatinfóból kiderül, hogy a járatok rendben közlekednek.

Aztán nem sokkal később már arról tájékoztatott a MÁV, hogy 13:15-től a Déli pályaudvaron újra működnek az utastájékoztatási rendszerek, továbbá a pénztárak és a jegykiadó automaták. 13 óra után nem sokkal újraindult az informatikai rendszer, így – az online jegyértékesítésen kívül – már minden szolgáltatás teljes körűen elérhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.