Vissza kell fizetnie a vadászházra kapott pénzt az izsáki polgármesternek

Mondok József egy vadászpanzió építésére nyert 35 millió forintot, de aztán egyszerűen beköltözött.

MN
2017. 06. 19. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondok József izsáki polgármesternek vissza kell fizetnie a vadászház építésére felvett 35 millió forint támogatást – közölte a Miniszterelnökség. Mint arról korábban beszámoltunk, Mondok cége egy vadászpanzió megépítésére pályázott és nyert a Darányi Ignác-terv keretében 2014-ben, de az elkészült épületet nem hirdették meg szálláshelyként, hanem a polgármester egyszerűen beköltözött.

A Miniszterelnökség kérésére a Magyar Államkincstár idén január 26-án rendkívüli ellenőrzést folytatott az üggyel kapcsolatban. A vizsgálat megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre veszi igénybe, ezért az államkincstár a kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t.

A cég jogi képviselője fellebbezést nyújtott be, amit a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős helyettes államtitkársága vizsgált meg, és úgy döntött, az elsőfokú határozatok megalapozottak, a helyszíni szemlét megfelelően végezték, ezért helybenhagyta a döntést. A másodfokú határozat immár jogerős, a polgármester cégének vissza kell fizetnie a 35 millió forintot.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt is bejelentette, hogy a Magyar Nemzet cikke alapján vizsgálatot rendelt el egy, az izsákihoz hasonló ügyben: Molnár Oszkár edelényi polgármester felesége nyert el 2013-ban 25,7 millió forintot ugyanebből a keretből „szörpház” építésére, de szörpgyártás helyett az elkészült ingatlant hétvégi, illetve családi házként használják.

Az EU-s vidékfejlesztési programban kiemelten támogatják a falusi szálláshelyeket. Az Index korábban legalább harminc olyan nyertes pályázatot talált, amelyben a helyi volt vagy jelenlegi polgármester, alpolgármester, illetve az ő rokonaik nyertek. A kiírás szerint a támogatásból épített házakat öt évig kell szálláshelyként üzemeltetni, de utána már bármire felhasználható a részben közpénzből készült ingatlan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.