Vona Gábor: Orbán Viktor fél tőlem

A pártelnök elszámoltatást és börtönt is említett beszédében. Szerinte a kormány retteg a jövő évi választástól. A Jobbik hatalmon „radikális segítséget” adna a fiataloknak az életkezdéshez.

Katona Mariann
2017. 06. 10. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztonságos, élhető, szabad és igazságos ország megteremtése – ezt nevezte meg fő célként Vona Gábor, amikor pártja kongresszusán a küldötteket kérte, hogy támogassák miniszterelnök-jelöltnek. A Jobbik országos választmánya egyébként már két hete döntött erről, most ünnepélyes keretek között ezt a határozatot erősítették meg.

A pártelnök negyvenperces beszédét azzal kezdte, hogy míg autóval a helyszínre érkezett, hét olyan óriásplakátjukat is látta, amelyet megrongáltak. Ez állítása szerint megnyugtatta, mert „plakátot rongálni az ellenzék szokott”. „Ők már éreznek valamit” – utalt a kormányra, hozzátéve: a Jobbik pedig nemcsak érzi, hanem tudja, hogy 2018-ban le fogják váltani a Fideszt. Felidézte, hogy tizennyolc éve politizál, tizenegy éve a Jobbik elnöke, hét éve országgyűlési képviselő, vagyis már megedződött, de – mint fogalmazott – az álmát megőrizte. A mostani „fullasztó, nem élhető és nem szabad” ország helyett biztonságos, élhető, igazságos és szabad országot akar teremteni. Túl akar lépni a 20. századi megosztottságokon, szeretné összekötni a fiatalabb és idősebb korosztályt, vagyis a megújulást és a tapasztalatot. Erre szerinte csak a józan ész képes. Magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel fog a Jobbik kormányozni – szögezte le.

Vona Gábor programadó beszédében ismertette a már eddig is bemutatott elképzeléseiket, így például a „se szegény, se gazdag migráns” elvet. Azt mondta, hogy a Jobbik kormányon nem úgy fogja védeni az országot, mint a jelenlegi kabinet, hanem jobban. Konkrétumként itt csak azt említette, hogy véglegesen megszüntetnék a letelepedési kötvényeket, és visszaállítanák a határőrséget; úgy vélekedett, hogy a mostani kormány egy tízes skálán hetes szinten van a biztonság kérdésében, ők viszont elérnék a tízes szintet.

A Jobbik elnöke hosszan beszélt a béruniós kezdeményezésükről is, vagyis az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének érvényesítéséről. Tudja, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, de az általuk teremtett kelet- és közép-európai összefogással szerinte legalább elindultak ebbe az irányba. Egyúttal bírálta a jelenlegi uniós mechanizmusokat, véleménye szerint ugyanis a brüsszeli támogatások kapcsán létezik egy „piszkos alku”. A nyugati tőke és a hazai korrupt politikusok összefogtak, hogy az uniós pénzeket szétosszák” – mondta, hozzátéve azonban, hogy erre bizonyítéka nincs. Ezt azzal szemléltette, mint amikor van egy romos épület, ahol még áram sincs, de már megvannak a csillogó csillárok.

A bérunióhoz – mint mondta – a nulladik lépés a korrupció felszámolása. De a gazdasági fellendüléshez az is kell, hogy a munkaerő egészséges legyen, így a „páciensközpontú egészségügy” megteremtését tűzte ki célul. „Míg Orbán Viktor hóbortja, hogy itthon legyen a legjobb foci és a legjobb stadionok, az én hóbortom kormányon az lesz, hogy itthon legyen a legjobb egészségügyi ellátás és a legjobb kórházak” – jelentette ki. A versenyképes munkaerőnek viszont nemcsak egészségesnek, hanem jól képzettnek is kell lennie, ezért az oktatást is fejlesztené.

További nagyon fontos feladatként említette a fiatalok itthon tartását, hiszen „míg a bevándorlás rémisztő veszély, az elvándorlás tragikus valóság”. Emberi tragédiák állnak szerinte a folyamat mögött, a nagyszülők nem láthatják unokájukat, és olyan kulcsélmények maradnak ki az életükből, mint amikor egy nagymama sütit süt az unokának. Felidézte, hogy a miniszterelnök szerint a fiatalok kalandvágyból hagyják el az országot. „Az ön rögeszmés, beteg lelkű kormányzásával egy országban élni, na az a kalandvágy!” – üzente Orbán Viktornak. A Jobbik ezért kormányon „radikális segítséget” adna a fiatalok életkezdéséhez, hogy itthon, a szülőföldjükön akarjanak boldogulni.

Vona Gábor szerint nekik nemcsak programjuk van, hanem erejük is ahhoz, hogy ezt győzelemre vigyék. Összefogást sürgetett, de nem más pártokkal, hanem a kormányváltást akaró magyar emberekkel, akik már a korábbi időközi választásokon is arra szavaztak, akit esélyesnek láttak a Fidesz legyőzésére. Vona elhatározása szerint 2018-ban a Jobbiknak kell felmutatnia az erőt és a hitelességet, hogy ez a tömeg náluk összpontosuljon. „Orbán Viktor fél tőlem, és a Fidesz fél tőletek” – mondta pártja előtt, kijelentve azt is, hogy a kormány „retteg” a jövő tavasszal esedékes választástól. Megfogalmazása szerint nemcsak azért, mert le lesznek váltva, hanem azért is, mert többeknek „az állandó lakcímük megváltoztatását” is jelenti majd az a nap. Vagyis a Jobbik el fogja őket számoltatni, és aki börtönbe való, azt börtönbe fogja záratni. Azt viszont hangsúlyozta, hogy a Fidesz szavazóit nem fogják üldözni.

A jó kormányzáshoz kell erő és szeretet – szögezte le a pártelnök, kifejtve, hogy erő a problémákkal való megbirkózáshoz kell, szeretet a másik megértéséhez. „Készen állok, hogy veletek együtt leváltsuk őket” – zárta beszédét Vona Gábor, utalva egyébként a Jobbik legújabb óriásplakát-üzeneteire is.

Vádak

A Fidesz a beszéd elemeire nem reagált, de a kormánypárti kommunikációban már megszokott paneleket újra elővették. Eszerint „Vona Gábor egy milliárdosnak eladta, és korrupttá tette a Jobbikot”. Azt írták, hogy a „Jobbik–Simicska korrupció nemcsak a Jobbik korábbi nemzeti politikáját törölte le, hanem felveti a bűncselekmény és a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is”. Szerintük Vona Gábor továbbra sem adott magyarázatot arra, hogy a Jobbik valójában miből tud 2,5 milliárd forintos plakátkampányt finanszírozni, és mit ígért ezért cserébe Simicska Lajosnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.