Vona: Gyorsan bukik el Orbán rendszere

Ismét értelmiségieknek tartott találkozót szigorúan zárt ajtók mögött a Jobbik.

Katona Mariann
2017. 06. 14. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét értelmiségieknek tartott találkozót – ahogy fogalmaznak, disputát – szigorúan zárt ajtók mögött a Jobbik. A Magyar Nemzet információi szerint nagyjából százan vettek részt – kommunikációs szakemberek, jogászok, orvosok, sportolók, művészek – a napokban egy budapesti rendezvényközpontban megtartott eseményen. Forrásaink úgy tudják, több „új ember” is volt a beszélgetésen.

A Jobbik értelmiségi holdudvarának felépítéséért felelős Dúró Dóra megkeresésünkre ezúttal sem akarta elárulni, kik fogadták el a párt meghívását. Arra hivatkozott, hogy nagyon sokan vannak, akiket a Fidesz különféle politikai eszközökkel, akár anyagilag is függőségben tart. Terveik szerint ősszel viszont nyilvánosságra fogják hozni több olyan értelmiségi nevét is, aki segíti a párt programírási munkáját.

Az értelmiségi közönség előtt – az N1 TV felvétele szerint – Vona Gábor pártelnök egyórás beszédet tartott a kormányról, a Jobbikról, illetve arról, mit tennének, ha kormányra kerülnének. Előadásában a jelenlegi kabinetet úgy nevezte, mint „Orbán Viktor rendszere”, amely – hiába léptünk már át naptárilag a XXI. századba – valójában a „XX. század utolsó rendszere”. A Jobbik elnöke elismerte a kabinet eredményeit, a jó makrogazdasági mutatókat, a családtámogatási intézkedéseket, továbbá éppen a nemzetpolitikában tett pozitív lépéseket, mégis úgy véli, a kormányzás alapvetően három jeggyel írható le: korrupció, arrogancia és háborúskodás. Utóbbit külön kiemelte, mert szerinte azt az érzetet keltik az emberekben, hogy állandó veszélyben vannak, és attól csak Orbán Viktor tud védelmet nyújtani. Ugyanakkor szerinte ez egy zsákutca. – Orbán rendszere nem lassan fog megbukni, hanem pillanatok alatt fog összeomlani – fogalmazott Vona Gábor, hozzátéve, hogy a közvélemény-kutatások eredményei valójában a vihar előtti csend állapotát mutatják. Azt nem tudta megmondani, hogy „mikor csap le a vihar”, de szerinte „előbb-utóbb” ez bekövetkezik.

A Jobbik elnöke ezután beszélt arról, hogy milyen terveik vannak, és melyek a párt kormányzati célkitűzései. Azt a programot ismertette, amelyet már a nyilvánosság előtt is bemutatott, amikor hétvégén a kongresszusukon miniszterelnök-jelöltté választották. Ennek lényege, hogy „biztonságos, élhető, igazságos és szabad” országot építenének, hogy a magyar fiatalok itthon tudjanak boldogulni, ne kelljen kényszerből külföldre menniük. Vona Gábor ezúttal is beszélt a bérek felzárkóztatását célzó béruniós kezdeményezésükről, amelyet lényegében egy uniós rendszerhiba kijavítására tett kísérletnek is nevezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.