1,7 milliárd érkezik a pécsi kulturális intézményeknek

Főleg a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ koncertterem és a Pannon Filharmonikusok működésére.

MN
2017. 07. 18. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány idén 1 milliárd 770 millió forintot nyújt a pécsi kulturális intézmények fenntartható működésének biztosítására – tájékoztatta kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-t, miután Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár aláírta az erről szóló támogatói szerződést. A közlemény szerint az előirányzat elsősorban a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ koncertterem és a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) működésének támogatására szolgál. Ugyanezen 2018-ban, az elfogadott költségvetésben 1 milliárd 870 millió forintra emelkedik a támogatás.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy hatalmasra, mintegy ötmilliárd forintra duzzadt a pécsi önkormányzat működési hiánya, a városi cégekét is beleszámítva pedig még a 9 milliárdot is meghaladja. Páva Zsolt polgármester a Szabadpécs.hu-nak azt mondta: a Magyar Államkincstár (MÁK) segítségét kérte annak érdekében, hogy ez a „pécsi helyzet” megoldódjék és egy objektív, tőlük független szakvélemény szülessen. A megoldás érdekében egyebek mellett a repteret is felvették az értékesíteni kívánt ingatlanok listájára.

A polgármester ugyanakkor azt állította: bár többen is csődöt vizionálnak, de ez fogalmilag képtelenség, mert a stabilitási törvény az önkormányzatok esetében kizárja az éven túlnyúló ügyeket, csőd ilyen szempontból nem is lehet.

A most aláírt támogatási szerződésnek azonban, mint a szabadpecs.hu hangsúlyozza, nincs köze a csődközeli helyzethez. Ezt ugyanis már korábban megígérte az állam, sőt tavaly is odaadta, hasonló nagyságrendben, mivel kiderült, hogy e hatalmas kulturális holding működtetése a pécsi önkormányzatnak roppant feladat, anyagilag mindenképpen. A pécsi kulturális államtitkárnak pedig sikerült elérnie, hogy az állam beszálljon a működtetésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.