37 fok: ez volt a nyár eddigi legmelegebb napja, de jön a lehűlés

Nagy volt a hőség, Záhonyban viszont csak 19 fokot mértek kora délután.

MTI
2017. 07. 10. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Extrém forróság volt hétfőn kora délután az ország déli területein: Békés és Csongrád megyében már a legmagasabb szintre, harmadfokúra emelte a hőség miatt kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Mint írta: Záhonyban a délelőtti zivatarok hatására 13 órakor alig 19 fok volt, a tőle légvonalban mintegy 220 kilométerre lévő Békéssámsonban már majdnem 37 fokos meleg volt.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet hétfő délután 31–37 fok között várható, késő estére 25–32 fok közé csökken.

Az OMSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országra kiadta a hőség miatti figyelmeztetést. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Emellett főként délutántól számos megyében heves zivatarra és felhőszakadásra is figyelmeztetnek. Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére a heves zivatarok veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: az esti óráktól főként az ország középső és északi részén, majd később a keleti országrészben is várhatók zivatarok. Az éjszaka második felére várhatóan újabb szünet következik, majd reggel északnyugat felől ismét lehet elszórtan zivatarokra számítani. A zivatarokat általában erős széllökések, valamint jégeső és lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti.

Heves zivatarban akár 90-100 kilométer/óránál erősebb széllökés is lehet. Felhőszakadás során akár 40-50 milliméternyi eső is eshet rövid időn belül (terepviszonyoktól függően akár villámárvizet is okozva). Heves szélrohamok ma elsősorban a dunántúli és középső országrészben kialakuló zivatarokat kísérheti.

Kedden az északnyugati országrészben már enyhül a hőség; az ország túlnyomó részén azonban még maradnak a hétfőihez hasonló értékek. Kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 18 és 24, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 36 fok között alakul. Északnyugaton lesz kevésbé nagy a meleg, délkeleten a legmelegebb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.