A belső elhárításnak dolgozott volna a T-Systems, de túl sokat kértek

Teljes IT-struktúrát szállított volna be a T-Systems a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak – az üzlet az ár miatt hiúsult meg.

Koncz Tamás
2017. 07. 28. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős összegű hálózati fejlesztésre készült a kormányhivatalok és rendvédelmi szervek korrupciós ügyeit vizsgáló Nemzeti Védelmi Szolgálat – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A belső elhárítás tavaly hirdette meg a komplett kapacitásfejlesztési pályázatot, amihez többek között kollaborációs eszközök, adatközponti hardverek és szoftverek beszerzése, országos infomatikai hálózati eszközök szállítása és telepítése, privát felhőrendszer-fejlesztés és komplett vírusvédelem is hozzátartozott.

A közbeszerzési anyagból kiderül, a tenderen egyetlen érvényes és négy, érvénytelennek minősített ajánlat érkezett: a befutó a T-Systems Magyarország Zrt. lehetett volna, a közbeszerzés azonban végül az áron bukott el: a Nemzeti Védelmi Szolgálat ugyanis 1,4 milliárd forintban határozta meg a fejlesztésre szánt összeget, és ennél nem is fizetett volna többet érte, míg a T-Systems 1,75 milliárd forintért szállította volna le a kért csomagot.

A vállalat árajánlata nem számított kiugrónak, hiszen a többi, tenderen induló cég is hasonló összegért végezte volna el a kért fejlesztéseket: még a HUMANsoft Kft. és AXIS Rendszerház Kft. közös, 1,63 milliárdos becslése számított a legkedvezőbbnek, de volt, aki közel 2,2 milliárd forintért végezte volna el ugyanazt a munkát.

A tender meghiúsulásáról szóló hirdetményt július 24-én adták fel – ekkor már javában zajlott a T-Systems etikus hackeléssel, rendőrségi akciókkal tarkított  bérletapplikációs botránya. Július 25-én derült ki, hogy a vállalat csak fél napig, alkalmazotti körben tesztelte a BKK mára megbukott online bérlet- és jegyrendszerét.

A T-Sytems vezetősége később bocsánatot kért, amiért feljelentéssel reagáltak arra, hogy egy 18 éves fiú segítő szándékkal feltörte a sérülékeny jegyrendszert  – és azt is megígérték, hogy őszre egy hibamentes, továbbfejlesztett applikációt adnak önköltségen a BKK-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.