A biztos pontot keresi Orbán és Semjén is

Tusnádfürdőn szóba kerülnek majd a jövő évi választások is: Kósa Lajos Harrach Péterrel erről a témáról fog „vitázni”.

M. László Ferenc
2017. 07. 15. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-Európa a biztos pont!? címmel tart előadást Orbán Viktor jövő szombaton a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nagyszínpadán. A Fidesz elnöke hosszú évek óta ezen az erdélyi nyári rendezvényen fejti ki nézeteit a nemzetközi helyzetről, a hazai belpolitikáról, és tesz rendszeresen olyan kijelentéseket, amelyeket nemcsak a hazai, de a nyugati média is felkap. A 2014-es választások után a szabadegyetemen beszélt az új kormányzati ciklust megalapozó víziójáról, a nyugati fejlődési modelltől elszakadó illiberális demokrácia kiépítéséről. A korábbi években pedig több alkalommal is a Nyugat válságáról, az Európai Uniót szétfeszítő kihívásokról értekezett.

Úgy fest, a miniszterelnök helyettese előre tudja a választ az Orbán által szombaton megválaszolandó kérdésre. Semjén Zsolt ugyanis pénteken többedmagával arról fog értekezni, hogy a „Kárpát-medence a biztos pont!” A szabadegyetemen szóba kerülnek majd a jövő évi választások is: Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével erről a témáról fog „vitázni”.

A július 18. és 23. között zajló rendezvénysorozat csak nevében bálványosi, valójában már évek óta Tusnádfürdőre szervezik. A fesztivál kitalálója, Németh Zsolt fideszes politikus 1989-ben ugyan Bálványosra álmodta meg a szabadegyetemet, ám évekkel később átkerült a Csíkszeredától harmincöt kilométerre található üdülőtelepülésre. Igazi „ősfideszes” rendezvény, elsősorban az Orbán-kormány miniszterei, államtitkárai, a párt politikusai adnak elő. Előfordul, hogy ellenzéki szereplőket is meghívnak, visszatérő vendég például Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke.

2010 óta egyre több szponzora akadt a szabadegyetemnek, például olyan állami cégek, mint az MVM, a Hungarocontrol, a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank, de feltűnik a támogatók és partnerek között az OTP Bank és a Mol is. Az utóbbi két cég vezérét, Csányi Sándort és Hernádi Zsoltot 2011-ben le is fotózták Orbán Viktor társaságában: együtt ebédeltek az egyik szálló elzárt kerthelyiségében.

A rendezvényt egyébként évről évre többen keresik fel, ám a fiatalok nem a politikusokra, inkább a fellépő együttesekre kíváncsiak. A zenei nagyszínpadon az idén az Anna and the Barbies, a Balkan Fanatik, a Hooligans, a Kowalski meg a Vega, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, a Margaret Island, Nagy Feró és a Beatrice, a Skorpió, valamint Szabó Balázs és Bandája lép fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.