A Fidesz nem ment el az egészségügyet érintő egyeztetésre

Kincses Gyula kezdeményezésére kilenc párt ült egy asztalhoz, hogy az ágazat nemzeti minimumát meghatározza.

MN
2017. 07. 28. 6:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október végéig kiderülhet, sikerül-e megállapodni az egészségügyet érintő nemzeti minimumban – mondta a Népszavának Kincses Gyula egészségügyi szakértő. Az egykori államtitkár által szervezett szerdai találkozón kilenc párt képviselői – a Fidesz–KDNP távolmaradása mellett – arról állapodtak meg, hogy megpróbálják meghatározni azokat a legalapvetőbb elemeket, amelyekre az akár egymást váltó kormányok is építhetik az ágazati politikájukat.

Kincses az egyeztetésekre a közvélemény-kutatásokban mérhető pártokat hívta meg, a DK, az Együtt, a Jobbik, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt, az MSZP, a Moma, a Momentum és a Párbeszéd „reagált pozitívan, míg a Fidesz távol maradt” – írta a lap. 

„Például abban egyetértésre juthatnak, milyen rendszerű egészségügyet – társadalombiztosítási vagy állami elven szerveződőt – preferálnak. Deklarálhatják, hogy az ágazat érdekeit nem rendelik alá más közpolitikai célnak. Vagy rögzíthetik, hogy miként képzelik el a magán- és a közfinanszírozás viszonyát, arányát – ismertette Kincses, hogy milyen minimumfeltételekről állapodhatnak meg a pártok. 

Az egykori államtitkár hozzátette, ez nem egy ellenzéki, hanem szakpolitikai kerekasztal, és a Fidesz–KDNP később is bekapcsolódhat az egyeztetésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.