A haláleset után mobil CT-t kap az ajkai kórház

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: ez ideiglenes megoldás lesz.

MN
2017. 07. 18. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, hogy ez ideiglenes megoldás lesz, azonban a végleges megoldásról intézkednie kell a kórháznak. Megjegyezte: a szakma álláspontja szerint akut esetekre ma is lehetne használni a szóban forgó berendezést, azonban a hatóság a kelleténél szigorúbban járt el, amikor megtiltotta a gép használatát – írja az MTI.

Az államtitkár úgy fogalmazott, az eset kapcsán mind a fenntartónak, az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK), mind a kórháznak, mind pedig az üzemben tartó cégnek van felelőssége.

Ónodi-Szűcs Zoltán kedden elmondta azt is, hogy a működő CT-berendezések átlagéletkora 4,5 év, ami nagyon jónak mondható, de vizsgálják, hogy a következő fél évben lesz-e olyan berendezés, amely eléri a tízéves élettartamot.

Az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója az MTI-vel közölte, az intézményben folyamatos és zavartalan a betegellátás, egyetlen tervezett CT-vizsgálatot sem mondtak le az intézményben, ahonnan az elavult CT-berendezés miatt ideiglenesen Veszprémbe szállítják vizsgálatra a betegeket.

Nagy Zoltán a közleményében azt írta: az ajkai kórház az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság határozata értelmében „a CT-berendezés életkora és képminőségi korlátai miatt betegbiztonsági okokból a CT-diagnosztikai kivizsgálásra a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba köteles irányítani az ellátandó eseteket”.

A főigazgató arról is tájékoztatott, hogy az ajkai kórház diagnosztikai eszközparkja felülvizsgálatának eredményeként egy új, korszerű CT-berendezés beszerzésére tesznek javaslatot.

Vasárnap az RTL Klub híradója számolt be arról, hogy – a birtokába került miniszteri határozat alapján – elavult, nem volt biztonságos, ezért az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) leállíttatta az ajkai kórház CT-jét, és az ajkai és környékbeli betegeket most a veszprémi kórházban CT-zik. A csatorna később arról adott hírt: egy daganatos beteg halálához vezethetett, hogy az ajkai Magyar Imre Kórház CT-berendezése annyira rossz minőségű felvételeket készített, hogy azokon nem tudták felismerni az elváltozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.