A Klebelsberg Központ szerint minden rendben az igazgatói kinevezésekkel

Szó sincs politikai kinevezésekről, csak „álhírekkel” próbálják megzavarni a szülőket és pedagógusokat.

MN
2017. 07. 26. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valótlanok és kártékonyak azok a sajtóban megjelent találgatások, amelyek szerint politikai alapon születtek meg az intézményvezetői pályázatokról hozott döntések – közölte szerdán a közoktatási intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ. Az állami intézményfenntartó szerint a minisztérium „szakszerű, megalapozott és jogszerű döntéseket hozott”.

A közlemény előzménye, hogy a közelmúltban országszerte több iskolában is felháborodást váltott ki, hogy nem a helyi tantestületek és a közösség által támogatott intézményvezető-jelöltek kinevezésére bólintott rá az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Vitatott döntésre volt példa egyebek közt Algyőn, Makón, Keszthelyen, de a fővárosban is. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint a kormány „egyfajta komisszárrendszert igyekszik kiépíteni”.

Az MSZP is tiltakozott, miután a szocialista vezetésű XIII. kerületben is egy olyan igazgatót neveztek ki a Dózsa György úti Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola élére, akit az önkormányzat képviselő-testülete – a három fideszes képviselő kivételével –, a nevelőtestület és az iskola alkalmazotti közössége is alkalmatlannak talált. Az új igazgató ellenben korábban a Fidesz színeiben volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenéz polgármestere.

Algyőn szerdán tüntettek is a Fehér Ignác Általános Iskola frissen kinevezett igazgatója ellen. Szakmailag alkalmatlannak tartják a szülők és a tanárok az algyői Fehér Ignác Általános Iskola néhány hete kinevezett igazgatóját. Az új intézményvezető pályázatát többszöri próbálkozása után ezúttal megfelelőnek ítélte a humántárca, miután frissen megszerezte az ehhez szükséges vezetői képesítést. A frissen kinevezett igazgatót annak ellenére bízták meg, hogy többször alkalmatlannak találták szakmailag, és osztályfőnökként sem voltak megelégedve munkájával a szülők.

A Klebelsberg Központ szerint viszont szó sincs politikai döntésekről, a tárca a döntési folyamat során „minden körülményt, köztük a véleményezésre jogosultak javaslatait, a benyújtott pályázatokat, valamint a szakmai szempontokat mérlegelve, és az intézmények jövőjét szem előtt tartva hozta meg a döntéseit”. Az intézményfenntartó szerint

„egyesek álhírekkel, feltételezésekkel próbálják megzavarni a szülőket és pedagógusokat, akik a jól megérdemelt nyári szabadságukat töltik, készülnek a következő tanévre, vagy táboroztatják a rájuk bízott gyermekeket, fiatalokat”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.