A Kúria és NVB is visszadobta az ellenzék népszavazási kérdéseit

Paksi bővítés és a harmadik miniszterelnöki ciklus tiltása – jelen állás szerint ezekről nem lehet szavazni.

MN
2017. 07. 11. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó népszavazási kérdések hitelesítését tagadta meg keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A három kérdést Szél Bernadett, valamint Hadházy Ákos, az LMP társelnökei nyújtották be, magánszemélyként. A népszavazási kérdések aláírásgyűjtő íveinek hitelesítésekor az NVB arra hivatkozott, a kérdések a paksi bővítésről szóló nemzetközi szerződést érintik, arról azonban nem lehet népszavazást tartani.

A Momentum Mozgalomnak sem volt szerencsés napja, a párt még áprilisban kezdeményezett népszavazást arról, hogy egy ember csak kétszer lehessen miniszterelnök. Ezzel kapcsolatban két népszavazási kérdést adtak be a NVB-hez, aminek hitelesítését a bizottság megtagadta. Arra hivatkoztak, hogy a népszavazásra bocsátott kérdés nem irányulhat az alaptörvény módosítására, ezért a párt a Kúriához fordult.

A Kúria a nyilvánosságra hozott határozatok szerint mind a két kérdés hitelesítését megtagadta, az sem számított, hogy a második kérdésben a Momentum konkrétan megjelölte, hogy melyik törvényt kéne módosítani, mert az így is érinti az alaptörvényt.

Hajnal Miklós, a párt szóvivője a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta, hogy ez a népszavazás egy mérföldkő lehetett volna a magyar demokrácia történetében, és új fejezetet nyithatott volna a magyar politikában. Véget vethetett volna annak, hogy a politika orbánozásból és gyurcsányozásból álljon, felpezsdítette volna a magyar politikai életet, és eltakaríthatta volna Orbán Viktort a miniszterelnöki székből.

A határozat szerint: A parlamentáris rendszerektől idegen az a megoldás, amelyben az államfő újraválasztásának korlátozása mellett a miniszterelnök újraválaszthatósága elé is olyan korlátot állítanak, amely nem engedi – választási győzelme esetén sem –, hogy olyan személy legyen a miniszterelnök, aki már kétszer betöltötte e funkciót. Egy ilyen korlátozás átrendezné a végrehajtó hatalom gyakorolhatóságát, átrendezné a törvényhozás, az államfő és a kormány viszonyát, azaz a parlamentáris kormányforma jellemző működési elvét.

A Momentum két, gyakorlatilag Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc személyére szabott kérdése ez volt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.